latinica  ћирилица
11/03/2019 |  18:23 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Srebrenica: Dan opštine obilježen otvaranjem novog proizvodnog pogona

Svečanom sjednicom Skupštine opštine, dodjelom nagrada i priznanja i otvaranjem novog proizvodnog pogona, u Srebrenici je obilježen Dan opštine. Prema odluci lokalnog parlamenta, ove godine najveće priznanje - Plaketa sa zlatnim grbom opštine Srebrenica - dodijeljeno je Savjetu ministara u tehničkom mandatu.

Plaketa sa srebrnim grbom uručena je Vladi Autonomne Pokrajine Vojvodine, dok je Plaketu sa bronzanim grbom dobila firma "Ekonomik grup" iz Potočara.

Dan opštine Srebrenica dugo će pamtiti Dragana Zekić. Danas je dobila prvi posao i mogućnost pristojne egzistencije

- Završila sam fizioterapeutski kurs. Ovo je moj prvi posao, a bila sam na birou pet godina - rekla je Zekićeva.

Osim nje, posao u novoj firmi dobilo je 40 radnica. Investitor iz Srbije otvorio je pogon tekstilne industrije u Srebrenici uz pomoć opštine i Vlade Republike Srpske.

- Osim ovih 40 planiramo uposliti još 40 radnika u roku od tri mjeseca, jer ne možemo fizički stići da obučimo radnike koje smo sada zaposlili - istakao je Miroljub Avramović, investitor iz Ivanjice.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da je Vlada Srpske uložila 200.000 KM i da će nastojati da podržava ovakve projekte. 

Nova radna mjesta u Srebrenici otvaraju se i u drugim kolektivima, fabrika za proizvodnju građevinskih kontejnera nagrađena je Plaketom sa bronzanim grbom za doprinos u razvoju srebreničke ekonomije.

- Zaposlili smo 21 radnika, a u narednom periodu planiramo zaposliti još desetak radnika - istakao je Bojan Rankić iz "Ekonomik grup".

Osim otvaranja novih radnih mjesta, u Srebrenici će ove godine prioriteti biti i infrastrukturni projekti ali i pokretanje banje Guber. Za projekat navodnjavanja biće uloženo oko 10 miliona maraka.

- Banja Guber će pokrenuti život u Srebrenici u velikoj mjeri - rekao je Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

Grujičić se zahvalio svima koji su doprinijeli realizaciji projekata koji omogućavaju razvoj i afirmaciju Srebrenice i kao najvažnije projekte za ovu godinu najavio je otvaranje novih radnih mjesta u drvopreradi i rudarstvu, te izradu projektne dokumentaciju za izgradnju sistema za navodnjavanje poljoprivrednih površina u rejonu Skelana i u dolini Drine na području ove opštine.

11. mart obilježava se kao Dan opštine Srebrenica jer je na današnji dan 1944. godine ovo mjesto oslobođeno od fašitičkih okupatora.