latinica  ћирилица
11/03/2019 |  19:24 ⇒ 12/03/2019 | 07:53 | Autor: SRNA

Promocija poštanske markice "800 godina samostalnosti SPC"

U Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci sutra će biti promovisana poštanska markica "800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve", najavljeno je iz Pošta Srpske.
Pošte Srpske (foto: postesrpske.com) -
Pošte Srpske (foto: postesrpske.com)

Budući da se ove godine obilježava osam vijekova od autokefalnosti SPC, a time i samostalnosti srpske države, Pošte Srpske su izdale prigodnu markicu kao trajni podsjetnik na datum upisan u istoriju svih Srba koji je jasno odredio njihov duhovni i državni život kroz osam vijekova.

Motivi na markicama su Hram Svetog Save u Beogradu i grb SPC, te Crkva Svete Trojice u Banjaluci i Sveti Sava.

- Pravoslavna crkva je, ne samo najstarija institucija u Srbiji, već predstavlja i jedinu konstantu njene istorije. Nakon pada srednjovjekovne države, u vijekovima kada su Srbi bili podanici Osmanske i Habzburške carevine, Crkva je bila isključivi izvor njihovog identiteta, pod čijim okriljem se razvijao i kompletan kulturni život - ističu iz Pošta.

Poštanska markica "800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve" biće izdata na osnovu Programa o izdavanju poštanskih markica i vrijednosnica za 2019. godinu, nominalnih vrijednosti 1,70 KM i tiražom od 15.000.

Uz prigodno izdanje, "Pošte Srpske" će izdati i FDC koverat u tiražu od 300 komada.

- Pošte Srpske redovno prate i podržavaju obilježavanje važnih istorijskih događaja i jubileja, manifestacija kulture, sportskih dešavanja, a izdavanjeem prigodnih i redovnih poštanskih markica teže da ostave trajni podsjetnik na te događaje - ističe se u saopštenju.

Poštansku markicu će promovisati izvršni direktor za informaciono-komunikacione tehnologije, razvoj, prodaju i marketing u Poštama Srpske Zoran Protić, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, te akademik Milivoje Unković i Božidar Došenović, autori idejnog rješenja.

Početak promocije zakazan je u 12.00 časova.