latinica  ћирилица
11/03/2019 |  21:33 | Autor: SRNA

Prnjavor: Otvorena izložba "U susret vuku"

U Prnjavoru je večeras otvorena izložba "U susret Vuku" gdje su na postavljenim panoima, fotografijama, zapisima, rukopisima i dokumentima predstavljeni život i djelo reformatora srpskog jezika i pisma - Vuka Stefanovića Karadžića.
"U susret Vuku" - Foto: SRNA
"U susret Vuku"Foto: SRNA

Јelenko Bojić, predsjednik Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Banjaluka koji je organizator ove izložbe, kaže da je cilj ove postavke obilježavanje važnijih datuma iz kulturne istorije srpskog naroda.

On je podsjetio da je prošle godine obilježeno 200 godina od objavljivanja prvog srpskog "Riječnika", najveće Vukove knjige kojom je zadužio srpski narod.

- Vuk je zapisao da se narodi prepoznaju po jeziku i dok postoji jezik, dok ga proučavamo biće i naroda. Јezik ne možemo braniti i čuvati ako ne znamo dovoljno dobro kako je nastao i kolika je borba vođena da bi zaživio - rekao je Bojić.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i načelnik opštinskog Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Ljubiša Šikarac, koji je podsjetio da je izložba otvorena u okviru programa obilježavanja 24. marta, Dana opštine.

- Potrudili smo se da sugrađanima ponudimo raznolike sadržaje, prilagođene i mladima i ozbiljnijim ljudima, onima koji vole kulturu, sport - rekao je Šikarac.

Izložba "U susret Vuku" biće otvorena do 31. marta u Centru za kulturu u Prnjavoru, a besplatan je ulaz na sve manifestacije povodom Dana opštine.