latinica  ћирилица
12/03/2019 |  08:51 ⇒ 08:51 | Autor: SRNA

Države suspendovale upotrebu "boinga 737 maks"

Singapur je suspendovao operacije svih aviona "boing 737 maks" nakon što su takvu odluku donijele Kina i Indonezija poslije pada letjelice ovog tipa u Etiopiji.
Boing 737 (foto: David Pygott) -
Boing 737 (foto: David Pygott)

Ovakvu odluku donio je i Vijetnam, koji je saopštio da avioni "boing 737" neće dobiti licencu dok se ne utvrdi uzrok pada aviona.

Dan nakon što je putnički avion kompanije "Etiopijan erlajnz" pao nedaleko od Adis Abebe, kada je poginulo svih 157 putnika i članova posade, SAD su saopštile da su ti avioni bezbjedni za letenje.

Uprava za civilnu avijaciju Singapura saopštila je da ima puno otvorenih pitanja u vezi sa letjelicom i padom.

- Tokom ove privremene suspenzije, CAAS će prikupiti dodatne informacije i analizirati mogućnost rizika u vezi sa avionom "boing 737 maks" - navodi se u saopštenju.

Istražioci su na mjestu pada aviona pronašli obje crne kutije, koje će pružiti dodatne informacije o tome šta se tačno dogodilo.

Sve dok su crne kutije neoštećene uzrok nesreće mogao bi se brzo otkriti, iako je obično potrebno godinu dana da se završi istraga.

Ovo je druga nesreća "boinga 737 maks 8", što je najnovija verzija ovog tipa aviona koja je u upotrebi od 2017. godine.

U oktobru prošle godine, "boing 737" indonezijske kompanije "Lajon er" srušio se 13 minuta nakon polijetanja u DŽakarti, kada je poginulo svih 189 putnika i članova posade