latinica  ћирилица
12/03/2019 |  11:23 ⇒ 12:25 | Autor: RTRS

Na zvorničkim njivama ove godine već 38 požara

Lijepo vrijeme krajem februara i početkom marta omogućilo je zvorničkim ratarima da urede njive, spale korov i nisko rastinje.

Međutim, neopreznost i nemar izazvali su brojne požare na otvorenom. Od početka godine u Zvorniku 38, a u posljednjih 20 dana, čak 26 požara.

Nije bilo žrtava, ali je pričinjena znatna materijalna šteta.

Gorjela je trava, nisko rastinje, voćnjaci i šuma, ali i pomoćni objekti.

U prethodne tri sedmice zvornički vatrogasci imali su pune ruke posla.

 -U ovoj godini smo imali više intervencija u odnosu na prethodne godine zbog učestalih paljenja na otvorenom, zbog šumskih požara i niskog rastinja - kaže vatrogasac Srđan Todorović.

- Problem je činjenica da se građani, kada se otme požar i kada ne mogu da ga kontrolišu, povuku i odu kući i taj požar ostane da gori. Tek se u večernjim satima, ako se radi o njivama koje su van naseljenog mjesta, taj požar primjeti, odnosno vidi se taj odsjaj i plamen, što nam otežava gašenje - dodaje Saša Ilić, zamjenik komandira Vatrogasne jedinice Zvornik.

Glavni uzrok najvećeg broja požara jeste ljudski nemar. Brojni apeli nadležnih o uzdržavanju od paljenja na otvorenom, odnosno da se spaljivanje korova i rastinja radi u kontrolisanim uslovima, nisu imali efekta.

 -Ono što je najgore i najindikativnije jeste  to da je da se većina požara svake godine javlja na istom mjestu, što znači da su isti uzročnici požara.  Nadam se da će u novom Zakonu o zaštiti od požara biti malo jače kaznene mjere - naglašava Ilić.

Nadležni apeluju na građane da nikako sami ne pokušavaju ugasiti požar, već da u slučaju nekontrolisanog širenja vatre, pozovu u pomoć vatrogasce na broj 123 ili policiju na broj 122.