latinica  ћирилица
12/03/2019 |  11:32 ⇒ 11:38 | Autor: TANЈUG

Predsjednik Alžira odustaje od kandidature za peti mandat (FOTO)

Alžirski predsjednik Abdelaziz Buteflika najavio formiranje nove vlade i komisije koja će izraditi nacrt novog ustava o kojem će potom odlučivati građani.

Ubrzo pošto je Buteflika saopštio da odustaje od kandidature za peti mandat i najavio ekonomske i političke reforme, građani su izašli na ulice prestonice, ali ne da protestuju kao prethodnih dana, već da slave. Više stotina ljudi nosilo je ogromnu zastavu Alžira, a neki su skakali od uzbuđenja.

Alžir: Predsjednik se povlači (foto:Tanjug/AP)

- Naši protesti su urodili plodom! Pobijedili smo pristalice petog mandata - rekao je jedan taksista, prenosi Rojters. Iz mnogih automobila začule su se sirene u znak podrške najavljenim promjenama.

U međuvremenu je premijer podnio ostavku, a na njegovo mjesto je imenovan dosadašnji ministar unutrašnjih poslova Nuredin Bedui koji nije član Buteflikinog užeg kruga saradnika.

Alžir: Predsjednik se povlači (foto:Tanjug/AP)

Predsjedništvo je saopštilo i da se Buteflika sastao s načelnikom generalštaba vojske.

Buteflika (82) je 20 godina na vlasti, a od 2013. kada je doživeo moždani udar, rijetko se pojavljivao u javnosti. U posljednjih nekoliko nedjelja održani su masovni protesti sa zahtjevom da se ne kandiduje za još jedan mandat.