latinica  ћирилица
12/03/2019 |  11:53 ⇒ 14:18 | Autor: RTS

Šta su stranci poručili u Prištini?

I Sjedinjene Američke Države i Njemačka su za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali prije toga treba povući odluku o taksi na proizvode iz Srbije i BiH.

Povlačenje odluke, prema anonimnim izvorima na koje se pozivaju prištinski mediji, značilo bi suspenziju takse, a ne njeno ukidanje.

- Taksa je vaša odluka kao nezavisne i suverene države, ali morate razmišljati strateški - rekao je američki podsekretar Dejvid Hejl kosovskim zvaničnicima minulog vikenda u Prištini.

Tu poruku američkog diplomate prenio je učesnik sastanka, predsjednik skupštine Kadri Veselji, dodajući da je Hejl pitao, da li Kosovo više dobija naplatom poreza kao sredstvom blokade, koristeći ga za izgovor ili nastavkom dijaloga.

Prema Veseljijevim rečima, Hejl je rekao da SAD žele da se ozbiljno uključe u proces dijaloga, te da da im je ponovo pročitao pismo koje je prije izvjesnog vremena poslao predsjednik SAD-a Donald Trump.

- Pitao je kakva će biti vaša pozicija, na činjenicu da SAD žele da se ozbiljno uključe, ali da preformulišem podsekretara: ne gubimo vrijeme ako nema spremnosti Kosova da donosi odluke - naveo je Veselji.

Međutim, nastavio je Veselji, Hejl je istovremeno poručio: "Vi preuzimate odgovornost odlukom da idete (na pregovore) ili ne ".

Njemački zvaničnici, glavni politički savjetnici Angele Merkel, prema navodima prištinskih medija zatražili su suspenziju odluke o taksi, ali ni Ramuš Haradinaj, ni Enver Hodžaj u saopštenjima za javnost nisu pominjali taj zahtev.

Planirani sastanak premijera Ramuša Haradinaja sa generalnim direktorom za politička pitanja u Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije Ričardom Murom otkazan je, jer britanski diplomata nije mogao da doputuje u Prištinu zbog loših vremenskih uslova.