latinica  ћирилица
12/03/2019 |  12:54 ⇒ 17:45 | Autor: SRNA

Kvalitetnom stočnom hranom do većih prinosa u proizvodnji

Proizvodnja što bolje stočne hrane donijeće kvalitet, visoke prinose i profitabilnost u proizvodnji mlijeka, mesa i jaja u Republici Srpskoj, poručeno je sa današnjeg stručnog skupa "Povećanje proizvodnje mlijeka i mesa kroz unapređenje proizvodnje i kontrole kvaliteta kabaste i koncentrovane stočne hrane", održanog u Banjaluci
Banjaluka: Poljoprivredni institut - stručni skup - Foto: SRNA
Banjaluka: Poljoprivredni institut - stručni skupFoto: SRNA

Miroslav Bojić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske rekao je novinarima da je jedan od ciljeva smanjiti troškove proizvodnje i povećati proizvodnju mlijeka, koje treba da bude što kvalitetnije.

- Ishrana stoke u troškovima proizvodnje mlijeka učestvuje sa oko 60 odsto. U tom smislu, cilj je što kvalitetnija proizvodnja kabaste stočne hrane kako bi se u ishrani muznih krava smanjio udio koncentrata - naveo je Bojić.

Bojić je, između ostalog, podsjetio da se na tom planu dobro pokazao banjalučki hibrid "Bl 43" i da resorno ministarstvo ove godine obezbjeđuje podsticaj od 15 KM po prodatoj vreći sjemena tog kukuruza.

Direktor Poljoprivrednog instituta Srpske Vojislav Trkulja istakao je da je uloga Instituta da svoja znanja i dostignuća prenese proizvođačima i korisnicima, te da u tome imaju veliku podršku Vlade.

Trkulja je napomenuo da su nove kreacije Instituta, uz hibride kukuruza, dvije sorte ječma, selekcionisane za ovdašnje agroekološke uslove.

- Јedina smo institucija u Srpskoj i BiH koja ima vlastite sorte i hibride. Očekujemo priznavanje jedne nove sorte pšenice, a priznata nam je jedna nova sorta krmnog bilja italijanskog ljulja za dobijanje kvalitetne stočne hrane - rekao je Trkulja i dodao da će Institut nastaviti sa kontrolama stočne hrane, sjemena, mineralnih đubriva i plodnosti zemljišta.

Željko Lakić iz Poljoprivrednog instituta rekao je da su farmeri na ovom skupu upoznati o prednostima zasnivanja travnjaka sa travno leguminoznim smješama sa ciljem boljeg iskorištavanja njihovih potencijala.

Lakić je dodao da ovakvi travnjaci imaju bolje prinose i donose manje troškove đubrenja.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Srpske Vladimir Usorac naglasio je da upotreba kvalitetne stočne hrane omogućava kvalitetnu proizvodnju mesa i mlijeka, kao i veću konkurentnost na tržištu.

Na skupu su obrađene ključne teme pred početak proljetne sjetve krmnog bilja, a bilo je riječi i o lošim praksama u toku proizvodnje, spremanja i čuvanja stočne hrane koje mogu dovesti do problema sa zdravljem domaćih životinja.

Skupu, koji je organizovao Poljoprivredni institut u saradnji sa uglednim proizvođačem stočne hrane "Savić kompani" iz Bijeljine, prisustvovali su brojni proizvođači mesa, mlijeka i stočne hrane.