latinica  ћирилица
12/03/2019 |  13:54 ⇒ 16:47 | Autor: SRNA

Vidović: Unaprijediti sistem igara na sreću

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je danas da je cilj Prijedloga zakona o igrama na sreću unapređenje sistema igara na sreću u Srpskoj, posebno unapređenje nadzora u ovoj oblasti i razvijanje obima poslovanja u igrama na sreću, a samim tim i povećanje budžetskih prihoda u ovoj godini za 30 miliona KM.

Vidovićeva je istakla da već u narednoj godini prihod od igara na sreću može iznositi 60 miliona KM.

- Takođe, cilj je jačanje uloge javnog preduzeća Lutrija Republike Srpske koje je u cijelosti u vlasništvu Republike Srpske i davanje tom preduzeću uloge koju jedno ovakvo preduzeće ima u zemljama u okruženju i šire - rekla je Vidovićeva u Narodnoj skupštini Republike Srpske obrazlažući ovo zakonsko rješenje.

Ona je naglasila da se ovim zakonom uređuju sistem i uslovi priređivanja igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara.

- Uređuju se i vrste igara na sreću, naknade za priređivanje tih igara, porez na dobitke od igara na sreću i zabavnih igara, nagradne i zabavne igre, kao i nadzor nad izvršavanjem obaveza iz ovog zakona, prekršaji i sankcije iz oblasti igara na sreću - dodala je Vidovićeva.

Ona je navela da su u Srpskoj registrovane 1.033 kladionice, 441 automat-klub sa 5.369 automata, šest priređivača internet igara, 16 tombola, kazino i 1. 097 lokacija na kojima se priređuju igre na sreću, a ukupan broj prijavljenih radnika na kraju 2017. godine bio je 2.478, a 5. marta ove godine 2.749.

- Ovo govorim jer je u medijima pisano da će bez posla ostati 16.000 radnika, a vidite koliko je radnika prijavljeno. Svi priređivači su u 2018. godini platili 28 miliona KM paušala i tri miliona KM poreza na dobit, što je malo. I ovo je bio razlog za promjenu zakona - kaže Vidovićeva.

Ona je napomenula da će svaki priređivač igara na sreću imati računarski sistem koji će biti povezan sa Ministarstvom finansija Republike Srpske.