latinica  ћирилица
12/03/2019 |  14:42 | Autor: SRNA

DF: Prekinuti suđenje za pokušaj terorizma

Demokratski front zatražio je danas od sudije Višeg suda u Podgorici Suzane Mugoše da odmah prekine suđenje za pokušaj terorizma i državnog udara na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine i da optužene pusti na slobodu.
Demokratski Front - Foto: ilustracija
Demokratski FrontFoto: ilustracija

Lider DF-a Andrija Mandić na konferenciji za novinare u Podgorici zatražio je od vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da smijeni glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Mandić, kao i funkcioner DF-a Milan Knežević, ocijenili su da je svjedok saradnik Saša Sinđelić iskazom u emisiji TV Hepi potvrdio da je proces za pokušaj terorizma "od početka farsa".

- Tražimo da ovaj proces odmah bude prekinut i ljudi pušteni iz zatvora, da Branka Milić izađe iz Ambasade Srbije u Podgorici i lica odgovorna za montiranje ovog slučaja privedena pravdi. Svako da dobije ono što zaslužuje - poručio je Mandić.

Svjedok saradnik crnogorskog Specijalnog tužilaštva u slučaju "državni udar" Aleksandar Saša Sinđelić rekao je da nije bilo planirano nasilje u Podgorici na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine niti hapšenje ili atentat na tadašnjeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

On je za TV Hepi rekao da su htjeli da "naprave običan protest podrške".

"Niko od mene nije tražio da uhapsim ili izvršim atentat na Đukanovića i spriječim ulazak Crne Gore u NATO. Da je neko htio da sprovede državni udar i atentat na Mila /Đukanovića/ to bi se i desilo", naveo je Sinđelić.

U Višem sudu u Podgorici sutra počinje iznošenje završnih riječi na suđenju u slučaju pokušaja terorizma.

Grupi ruskih i srpskih državljana, zajedno sa šefovima DF-a Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem nakon toga biće izrečena presuda.

Oni su optuženi da su u noći posljednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, 16. oktobra 2016. godine, planirali upad u zgradu Skupštine Crne Gore, hapšenje ili likvidaciju tadašnjeg premijera Đukanovića i nasilnu smjenu vlasti.