latinica  ћирилица
12/03/2019 |  15:36 ⇒ 13/03/2019 | 08:48 | Autor: RTRS

Novi Grad: Kulturnih sadržaja nikada više

Iako se nalazi u grupi srednje razvijenih lokalnih zajednica, u Novom Gradu kulturnih sadržaja ima dovoljno.

Izgradnjom novog objekta u Kulturno obrazovnom centru su stvoreni uslovi za rad Kulturno umjetničkog društva "Una" kao i istoimenog mješovitog hora.Obnovljena je zgrada Vijećnice i uređena Galerija pa su kulturni sadržaji intenzivirani.

- Јedna od najznačajnijih naših manifestacija jeste petrovdanska smotra folklora. Brojne izložbe u Galeriji kao i u Vijećnici. Naša manifestacija Likovna kolonija Rakani koja se organizuje početkom avgusta, gdje se svake godine okupi dosta slikara - kaže Dražen Babić, dirketor ЈU KOC Novi Grad.

KUD "Una" okuplja 250 članova koji su organizovani u četiri uzrasne grupe. Imaju žensku i mušku pjevačku grupu i orkestar. Redovno nastupaju na međunarodnim smotrama kao i hor"Una".

- U aprilu imamo smotru Zlatno kolo, smotra SKUD-ova, Saveza amaterskih društava Republike Srpske gdje ćemo se predstaviti sa pjesmama i igrama novskog Potkozarja. Početkom šestog mjeseca imamo evropsku smotru. KUD "Una" ove godine sedmi put učestvuje na evropskoj smotri srpske dijaspore u Beogradu - istakao je Siniša Јovanić, koreograf KUD-a"Una"

Šestog aprila u Novom Gradu biće organizovana međunarodna dječja smotra folklora pod nazivom "Veseli koračići". Očekuje se učešće velikog broja mališana kako iz Republike Srpske tako iz Italije i Austrije.