latinica  ћирилица
12/03/2019 |  15:51 ⇒ 17:43 | Autor: RTRS

Derventa: Stipendije za 55 studenata i srednjoškolaca

U Derventi su potpisani ugovori o stipendiranju novih 55 studenata i srednjoškoalca. Za te namjene iz budžeta opštine izdvojeno je 209.000 maraka.
Derventa-stipendije - Foto: RTRS
Derventa-stipendijeFoto: RTRS

Ugovore o stipendiranju potpisalo je 45 studenata i 10 nadarenih srednjoškolaca. Mjesečno će dobijati 110, odnosno 70 maraka.

- Izuzetno sam ponosna jer sam sigurna da će svi ovi mladi da doprinesu razvoju ove zemlje i da nam daju to bolje sutra - kaže studentkinja Marjana Gojković, a Vanja Merčep, učenica Gimnazije u Derventi ističe da stipendije motivišu mlade:

- Meni i vjerujem svima nama predstavlja veliku podršku i motivaciju za dalje školovanje i dalje učenje.

- Pomoć od tih 1.000 KM na godišnjem nivou dosta znači studentima jer mogu sebi da plate smještaj, eventualno hranu - ističe student Nikola Brković.

Za stipendije je u budžetu predviđeno 209.000 KM i one se isplaćuju prioritetno. Nadležni razmišljaju da iznos stipendija povećaju.

- Danas imamo oko 140 potpisanih ugovora. Nikad prvi nije prošao, a da stipendija nije stigla na vrijeme, to ukazuje na jednu stabilnost budžeta i odgovornost naše administracije prema ovim mladim ljudima - ističe Milorad Simić, načelnik opštine Derventa.

Osim novih 55 stipendista, pravo na stipendiranje iz opštinskog budžeta ostvaruje i 89 studenata kojima su stipendije odobrene prethodnih godina.