latinica  ћирилица
12/03/2019 |  16:17 ⇒ 17:48 | Autor: RTRS

Banjaluka: Stručni skup o unapređenju proizvodnje stočne hrane

Poljoprivredni institut Republike Srpske u Banjaluci, organizovao je stručni skup o temi "Povećanje proizvodnje mlijeka i mesa kroz unapređenje proizvodnje i kontrole kvaliteta kabaste i koncentrovane stočne hrane". Cilj skupa je unapređenje proizvodnje stočne hrane.

Korišćenjem kvalitetne stočne hrane omogućava se kvalitetna proizvodnja mesa i mlijeka,a sa većim ostatkom dohotka povećava se konkurentnost na tržištu.

- Ako uspijemo proizvesti kvalitetnu silažu imamo energiju, ako uspijemo proizvesti kvalitetne trave tada dobijamo jeftine proteine, znači manje koncentrata - tvrdi Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske.

Stručnjaci nastoje upoznati farmere o značaju travno- djetelinskih smješa na oraničnim površinama, čime se povećavaju prinosi i smanjuju troškovi đubrenja.

-Travno leguminozne smeše utiču na popravku loših zemljišta, jer zemljište obogaćuju sa organskom materijom, a ono što je bitno da biljne vrste koje dolaze poslije razoravanja travno leguminoznih smeša imaju povećane prinose - poručio je Željko Lakić, šef Zavoda za krmno bilje Poljoprivredni institut Republike Srpske.

Vojislav Trkulja, direktor Poljoprivrednog insituta Republike Srpske vjeruje da će stočna hrana dobiti na kvalitetu: 

- Institu je jedna institucija ne samo u Srpskoj, nego i u BiH koji ima vlastite sorte i hibride koji selekcionisani za naše agroekološke uslove, takođe očekujemo priznavanje nove sorte pšenice, a priznata nama je nova sorta krmnog bilja italijanskog ljulja koji je sa odličnim karakteristikama za dobijanje kvalitetne stočne hrane.

Јedan od ciljeva je smanjiti troškove proizvodnje i povećati proizvodnju mlijeka u Srpskoj.

- Najveći cilj u toj proizvodnji je kabasta stočna hrana i što kvalitetnija kabasta stočna hrana kako bi se udio koncentrata smanjio u samoj ishrani muznih krava - riječi su Miroslava Bojića, stručnog saradnika u Ministarstvu poljoprivrede, šumarastva i vodoprivrede Republike Srpske.

Iz resornog ministarstva ističu da podržavaju Poljoprivredni institut u njihovim stručnim i naučnim istraživanjima.