latinica  ћирилица
12/03/2019 |  17:39 | Autor: SRNA

Dablin i Berlin zabranili letove boinga 737

Organi nadležni za avijaciju u Irskoj suspendovali su letove svih vrsta aviona boing 737 maks ka i iz irskog vazdušnog prostora, nakon reakcije nadležnih evropskih organa kao odgovor na nedavne avionske nesreće u Indoneziji i Etiopiji.
Boing 737 (foto: David Pygott) -
Boing 737 (foto: David Pygott)

Irske vlasti su saopštile da su takvu odluku donijele radi "osiguravanja trajne bezbjednosti putnika i članova posada aviona".

Pored Irske, letove boinga 737 u svom vazdušnom prostoru zabranila je i Njemačka.

Njemački ministar saobraćaja Andreas Šojer izjavio je da Njemačka zatvara svoj vazdušni prostor za avione "boing 737 maks", uz napomenu da je bezbjednost prioritet Berlina, javio je AP.

- Naredio sam da se smjesta zatvori vazdušni prostor za boing 737 maks, dok se ne razjasne sumnje u vezi sa nedavnim nesrećama - izjavio je Šojer, čije je komentare prenijela njemačka televizija N-TV.

Norveška avio-kompanija Norvidžin er ranije danas je saopštila da će privremeno obustaviti letove putničkih aviona boing 737 maks, po savjetu evropskih nadležnih organa.

Letove boinga 737 maks danas su zabranile Velika Britanija, Malezija, Singapur, Australija, Kina, Indonezija i Holandija tokom bezbjednosnih provjera nakon što se avion kompanije Etiopijan erlajnz srušio u nedjelju, 10. marta, nedaleko od Adis Abebe, kada je poginulo svih 157 putnika i članova posade.