latinica  ћирилица
12/03/2019 |  17:44 | Autor: sputniknews.com

EU: Vojna operacija nedopustiva u Venecueli

Vojne akcije kako u Venecueli, tako i van nje su nedopustive, rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini.

- Kriza koja pogađa Venecuelu ima političke i institucionalne uzroke. Njeno rješenje mora biti političko, mirno i demokratsko. To znači bez vojnih intervencija, unutrašnjih ili spoljnih, i takvo rješenje je prihvatljivo za nas - rekla je Mogerinijeva.

Ona je dodala da odluka o rješavanju problema u zemlji ne može i ne treba da bude nametnuta spolja.

- Verujemo da međunarodna inicijativa može da pomogne da se nađe miran i demokratski izlazak iz krize - rekla je ona i dodala da je - zbog toga osnovana Međunarodna kontakt grupa evropskih i latinoameričkih zemalja, koja treba da pomogne u stvaranju uslova za politički proces koji bi doveo do slobodnih i poštenih predsjedničkih izbora, u skladu sa međunarodnim standardima i Ustavom Venecuele.

- Čak i kada ne postoji multilateralni okvir, mi moramo da radimo na njegovoj izgradnji ili ponovnoj izgradnji - zaključila je Mogerinijeva.

Nešto ranije generalni sekretar SAD Majk Pompeo nije isključio mogućnost izvođenja vojne operacije u Venecueli.

Rusija je upozorila SAD da to ne radi, jer bi to bio katastrofalan scenario, izjavio je zamjenik šefa diplomatije Rusije Sergej Rjabkov. Prema njegovim riječima, akcije Vašingtona prema Karakasu još više raspiruju krizu u Venecueli.