latinica  ћирилица
12/03/2019 |  18:33 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

Srbija se sjeća Zorana Đinđića - 16 godina od atentata

Da je početkom 2000-ih prihvaćen prijedlog Zorana Đinđića i Dobrice Ćosića, o razgraničenju sa Kosmetom, danas bi Srbija bila u Evropskoj uniji, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, na 16. godišnjicu ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića. I ovog 12. marta Srbija se sjeća čovjeka koji je simbol moderne Srbije, zapamćen po pokušajima njene reforme.

Premijerka Srbije Ana Brnabić i ministri odali su počast ubijenom premijeru Đinđiću polaganjem vijenca ispred Vlade, na mjestu gdje je izvršen atentat, a u Aleji zaslužnih građana na Đinđićev grob predstavnici Demokratske stranke, nekadašnji saradnici i građani, ostavili su cvijeće i zapalili svijeće.

- Ovo ne treba shvatiti kao njegovanje kulta ličnosti nego, prije svega, kao želju da se političko nasljeđe Zorana Đinđića njeguje i poštuje i da baštinimo političke ideje i filozofiju koju je on u Srbiji sprovodio - kaže Zoran Lutovac, predsjednik Demokratske stranke.

Đinđić je zapamćen po pokušajima da reformiše Srbiju, a na njegovo nasljeđe pozivaju se, kako politički saborci rasuti u različitim političkim opcijama, tako i nekadašnji politički protivnici.

- Ono što je 16 godina poslije njega očigledno jeste da nedostaje Srbiji, da Srbija ima masu problema koje nije riješila i zbog toga što nije sa nama. Njegova ideja, njegova misija je trajala prekratko i ima posljedica i dan danas - tvrdi Zoran Živković, bivši premijer Srbije.

Poznavaoci prilika tvrde da je Đinđić "platio glavom" zalaganje za Republiku Srpsku i Kosovo i Metohiju o čemu je pričao i u posljednjem intervjuu datom našoj televiziji.

- Mi ćemo, bez obzira na molbe koje sam dobio iz mnogih svjetskih centara, malo da spustim loptu i da tu temu ne talasam. Јa sam rekao ne, imam poštovanja za vaše prioritete, za vaše državne interese, ali nemojte da tražite od mene da to budu moji prioriteti - rekao je tada Đinđić.

Advokat Božo Prelević ističe da su Kosovo i BiH na neki način bili povezani.

- On je imao petlju da ne da da se po različitim principima rješava BiH i Kosovo, jer je znao da će Srbija na taj način da prođe katastrofalno - ističe Prelević, a istoričar Bojan Dimitrijević dodaje:

- Ostaje spekulacija da li je otvaranje kosovskog pitanja od njegove strane u tim posljednjim intervjuima možda značilo da se zamjerio određenim krugovima na Zapadu koji su u njemu prepoznali nekoga ko će stvar riješiti mimo očekivanog, a ne na onakav način koji su oni planirali.

Za ubistvo premijera Srbije, na 40 godina zatvora osuđeni su bivši pripadnici Јedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek i Zvezdan Јovanović. Politička pozadina Đinđićevog ubistva još nije otkrivena.