latinica  ћирилица
12/03/2019 |  18:41 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

Ništa od nastavka dijaloga Beograda i Prištine

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine neće uslijediti uskoro, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nimalo optimističan nakon sastanka sa savjetnicima njemačke kancelarke Angele Merkel. Kaže da je suštinski dijalog daleko, ali da u aprilu očekuje nove pomake iz Evropske unije, kako bi se promijenilo trenutno stanje.

Beograd nije blizu dogovora sa Prištinom, pregovora nema, a takse na srpsku i robu iz BiH uskoro neće biti ukinute, Vučićevi su zaključci nakon razgovora sa Merkelovim savjetnicima Јanom Hekerom i Matijasom Litenbergom o odnosima Beograda i Prištine.

- Oni koji su takse uveli smatraju da imaju veliku i značajnu političku podršku interno, na tzv. kosovskoj političkoj sceni, ali svejedno. Platforma koju su donijeli je toliko loša i ja sam sa stavom Srbije upoznao savjetnike gospođe Merkel - istakao je predsjednik Srbije.

Iz Evropske unije u aprilu očekuju dodatne pomake ka ukidanju taksi. Srbija je, kaže, opredijeljena za razgovore i svijetu pokazuje odgovornost, jer nije uvela recipročne mjere. Ideja o zamrznutom konfliktu za Vučića nije opcija.

- Hajde da se ponašamo odgovorno, da nudimo i tražimo rješenje, a ako ga ne bude znamo šta nam je raditi. Moramo da pokažemo da smo sve vrijeme radili na kompromisu i rješenju. Albanci imaju višak samopouzdanja, ali ga nisu stekli sami - dodao je Vučić.

Za konačan odgovor Beograda na Platformu još nije vrijeme, smatra predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Za razliku od Vučića, i dalje čeka stav međunarodnih faktora, posebno Brisela.

- Nije korektno da se Brisel ne oglašava povodom Platforme, jer je to dokument koji kaže da nikakav dalji dijalog nije moguć - tvrdi Brnabićeva.

Državni vrh Srbije još ne razmatra uključivanje vojske u rješavanje pitanja na Kosovu i Metohiji, izjavio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović. Bezbjednosna situacija u južnoj srpskoj pokrajini za sada je stabilna, ali nepredvidiva i puna tenzija.

- KFOR ima zaista veliku odgovornost u ispunjavanju mandata da na jedan nepristrasan način obezbijedi i ispuni sve ono što definiše rezolucija Savjeta bezbjednosti i vojno-tehnički sporazum, a dotiče se stvaranja bezbjednosnog i stabilnog stanja - rekao je general potpukovnik Mojsilović.

Istovremeno, zvaničnici samoproglašenog Kosova ne odstupaju od svojih ideja. Tako su kopredsjedavajući kosovskog pregovaračkog tima, Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti, nenajavljeno u Briselu, tekst platforme za pregovore sa Beogradom, u formi zvanične pozicije Kosova, dostavili savjetnici Federike Mogerini.