latinica  ћирилица
12/03/2019 |  18:42 ⇒ 20:38 | Autor: SRNA

Kovačević: DŽaferović da objasni Švarc-Šilingu da BiH ne priznaje samoproglašeno Kosovo

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović trebalo je da obavijesti svog gosta - bivšeg visokog predstavnika u BiH Kristijana Švarc-Šilinga da BiH ne priznaje samoproglašeno Kosovo i da je za nju Srbija jedinstvena sa Kosmetom, rekao je za Srnu portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je naglasio da u tom smislu bilo kakvi komentari o tome da je nedopustivo mijenjanje granice, iz perspektive BiH podrazumijevaju samo to da Srbija ostaje nedjeljiva, odnosno da Kosovo i Metohija ostaje dio Srbije.

On je naglasio da Republika Srpska podržava zvaničnu politiku Beograda i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ostaje potpuno posvećena Dejtonskom sporazumu u BiH.

- Zanimljivo je na koji način oni u Sarajevu sa strahom gledaju na promijenjen stav američkog predsjednika Donalda Trampa i mnogih u Evropi koji razumiju i sve više podržavaju mogućnost promjene granica takozvanog Kosova - dodao je Kovačević.

On je istakao da Švarc-Šiling kao bivši visoki predstavnik u BiH nije ništa dobro uradio za BiH.

- Za njega bi bilo dobro da prestane da se bavi BiH i da prestane da pravi štetu njoj i njenim građanima - rekao je Kovačević.

Švarc-Šiling je na sastanku sa DŽaferovićem danas ponovio ranije izneseni stav da bi bilo kakvo prekrajanje granica u rješavanju odnosa Srbije i Kosova predstavljalo ogroman rizik, ne samo za našu regiju, nego i za cijelu Evropu, te istakao da se prilikom rješavanja bilo kakvih sporova ne smije dovesti u pitanje princip nepromjenjivosti granica.