latinica  ћирилица
12/03/2019 |  19:58 ⇒ 20:06 | Autor: Blic

UEFA: Srbija prva po napretku u fudbalu

Srbija se nalazi na prvom mjestu rang liste UEFA kao zemlja koja je imala najveći napredak u posljednje četiri sezone.
Srbija na prvom mestu UEFA rang-liste! - Foto: ilustracija
Srbija na prvom mestu UEFA rang-liste!Foto: ilustracija

Odlični uspjesi srpskih timova u Ligi šampiona i Ligi Evrope prethodnih sezona nisu prošli nezapaženo u evropskim i svjetskim medijima, ali ni na rang listi UEFA.

Naime, ukoliko se računa od sezone 2014/15, koja će se od naredne sezone brisati, srpski klubovi ostvarili su najveći napredak od svih evropskih ekipa. Naravno, na tome ponajviše treba zahvaliti Crvenoj zvezdi i Partizanu. U odnosu na sezonu 2014/15, Srbija je povećala svoj koeficijent za 3.250.

Srbija je u toj sezoni imala jednog predstavnika u evrokupovima - Partizan, koji je igrao u Ligi Evrope i koji je u grupi sa Totenhemom, Asterasom i Bešiktašem završio posljednji sa jednim bodom. U narednoj sezoni, Partizan je ponovo bio jedini srpski klub u Evropi i tu kampanju završili su kao treći sa velikih devet bodova u grupi, gdje su se još bili i Atletik Bilbao, Augzburg i AZ Alkmar.

U sezoni 2016/17 Srbija je bila bez predstavnika u Evropi, a sezonu nakon te imala je čak dva tima u nokaut fazi Lige Evrope - Crvenu zvezdu i Partizan. Obje ekipe su eliminisane u prvoj rundi nokaut faze od CSKA, odnosno od Viktorije iz Plzenja. Obje beogradske ekipe upisale su po dvije pobjede, Zvezda je imala četiri remija, Partizan tri, dok je tim sa stadiona "Rajko Mitić" zabilježio dva poraza, a tim iz Humske – tri.

Aktuelna sezona donijela je veliki uspjeh srpskom fudbalu kada se Crvena zvezda plasirala u Ligu šampiona, gdje je u grupi sa PSŽ, Liverpulom i Napolijem osvojila četiri boda. Prije toga, u kvalifikacijama, padali su Red Bul Salcburg, Spartak iz Trnave... S druge strane, Partizan je eliminisan od Bešiktaša u plej-of rundi, dok su ostala dva srpska predstavnika - Radnički iz Niša i Spartak iz Subotice - dogurali do drugog, odnosno trećeg kola kvalifikacija.

Svi ovi rezultati donijeli su Srbiji najbolji ostvareni napredak na UEFA rang listi od svih klubova od sezone 2014/15, a u budućnosti se očekuje da Srbija ima i dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ukoliko uspjesi nastave da se nižu, a konkurenti ne budu ostvarivali zapaženije rezultate.

Prema aktuelnoj UEFA rang listi, Srbija je trenutno 19-ta, a plasman na 15. mjesto donosi zemlji dva predstavnika u Ligi šampiona.