latinica  ћирилица
13/03/2019 |  07:55 ⇒ 08:07 | Autor: RTS

Bregzit uzburkao Sjevernu Irsku

Tereza Mej je u posljednjem trenutku, samo 24 sata pred glasanje, u Strazburu obezbijedila tri nova dokumenta. Njima je EU dala dodatne garanice da Britanija neće zauvijek biti pravni zatočenik otvorene granice između Republike Irske i Sjeverne Irske. Prema postojećem sporazumu, sjeverna britanska pokrajina ostaje u carinskoj uniji sa EU sve do konačnog dogovora o budućim odnosima Londona i Brisela. No neizvjesno je kada će do njega doći.
Bregzit (foto: biba.org.uk) -
Bregzit (foto: biba.org.uk)

Otvorena granica predviđena je mirovnim sporazumom, kojim je prije dvije decenije prekinut rat između rimokatoličkih republikanaca i protestantskih unionista u Sjevernoj Irskoj. Kontrola granice na Irskom ostrvu stavila bi tačku na ovaj istorijski dogovor.

 I u tome je Gordijev čvor bregzita, koji se ne da rasplesti već skoro tri godine. Zato je za poslanike bilo presudno šta će o novim garnacijama Žana Kloda Јunkera i Donalda Tuska reći državni pravobranilac DŽefri Koks. Njegove riječi pomračile su optimizam premijerke Mej.

- Dozvolite mi da iskreno kažem šta, po mom mišljenju, ovi dokumenti ne omogućavaju. Oni ne pokrivaju situaciju u kojoj pregovaračke strane ispunjavaju preuzete obaveze i pokazuju dobru volju, ali ne mogu da postignu dogovor o budućim odnosima. Takav scenario je, po mom mišljenju, izuzetno malo vjerovatan, jer je u interesu kako Ujedinjenog Kraljevstva, tako i EU da se što pre dogovore o budućim odnosima. Međutim, ukoliko do takve situacije dođe, moram jasno da kažem, kao i u pismu od 13. novembra, da pravni rizik ostaje nepromijenjen - rekao je Koks.

Uzalud su bile poruke njemačkog ministra finansija Olafa Šolca.

- Niko u Evropi ne razmišlja na način, koji brine neke ljude u Ujedinjenom Kraljevstvu. Niko ne želi da zadrži Ujedinjeno Kraljevstvo u Uniji suprotno volji britanskog parlamenta i naroda. Dakle, mnogi problemi su samo u glavama ljudi, a ne u realnosti. Ako pogledate sporazume i ideje ljudi i vlada Evropske unije, videćete da su svi spremni za pravedan dogovor. To je ono što je na stolu - naveo je Šolca.

Dakle, može se zaključiti da britanski parlament ne misli da su dosadašnji dogovori bili fer, niti da postoji dobra volja sa druge strane La Manša. Perjanice sumnje u namere Evrope bili su, kao i do sada, ekstremno konzervativni severnoirski unionisti i krajnja desnica Konzervativne stranke, okupljena oko Grupe za istraživanje Evrope.

Dakle, sporazum o Bregzitu odbili su tvrdi breziteri. Podržali su ga zagovornici ostanka u Uniji što je još jedan apsurd odnosa snaga u parlamentu u kojem niko nema većinu. Tereza Mej je izgubila glas što pregovarajući sa Evropljanima, što ubjeđujući se sa polsanicima. No, ništa nije vrijedilo. Samo desetak njih je promijenilo mišljenje. Sporazum je odbacilo njih 391, a prihvatilo 242.

- Duboko žalim zbog odluke, koju je ovaj dom donio. I dalje vjerujem da je za Ujedinjeno Kraljevstvo daleko najbolji ishod izlazak iz Evropske unije na uredan i sporazuman način. Dogovor, koji smo postigli, je najbolji i jedini sporazum na stolu - poručila je poslanicima poslije glasnja britanska premijerka Tereza Mej.

Opozicioni Laburisti kao da su jedva čekali da bregzit skrene pažnju javnosti sa duboke krize u toj partiji čiji je lider optužen za antisemitizam i autoritarno rukovođenje. Zbog toga je laburiste u proteklih desetak dana napustilo čak osam poslanika.

No, DŽeremi Korbin, koji nikada javno nije rekao da li je za Bregzit ili ne, iskoristio je poraz svoje rivalke da po ko zna koji put ponovi zahtjev za raspisivanjem prevremenih izbora.

- Naša stranka će ponovo iznijeti svoje prijedloge o pregovorima, koji bi omogućili carinsku uniju, pristup zajedničkom evropskom tržištu i osigurali prava građana. To je ono što ćemo predložiti, jer vjerujemo da za njih postoji većinska podrška, ali i da predstavljaju potencijal za uspješne pregovore. Premijerka je izgubila trku sa vremenom, vrijeme joj je isteklo. Možda je vreme za opšte izbore kako bi narod odlučio ko treba da upravlja zemljom - istakao je Korbin.

Neizvjesnost je riječ, koja je dominirala najnovijom debatom. Glasanje samo ju je pojačalo. Funta je ponovo izgubila na vrijednosti. Škotski nacionalisti ponovo su upozorili da je vrijeme da se obustavi bregzit. Šta je sljedeće? Dvadeset i četiri sata kasnije, dakle u sreijdu uveče, poslanici će se izjasniti da li žele da Evropsku uniju napuste 29. marta bez ikakvog sporazuma. Tereza Mej već je objavila da će se torijevci po ovom pitanju izjašnjavati po slobodnom nahođenju.

Sva je prilika da će Bregzit bez dogovora biti odbijen, prije svega zato što je to važan pregovarački adut u rukavu Londona. U tom slučaju, u četvrtak slijedi još jedno glasanje - ovoga puta o tome da se od Brisela zatraži produženje pregovora.

No, ne treba zaboraviti da je cijeli proces razdruživanja od Evropske unije bez presedana. Niko ne zna da li će Brisel pristati da produži rok za dogovor. Glavni evropski pregovarač Mišel Barnije poručuje da je njegova strana učinila sve što je mogla i da pripreme za Bregzit bez dogovora dobijaju na zamahu.

Na zamahu dobija i oluja Garet, koja ove nedjelje tuče britanska ostrva i pravi je odraz ovdašnje političke klime.