latinica  ћирилица
13/03/2019 |  08:27 | Autor: sputniknews.com

Mogerini: Istog dana kad ukinu takse odmah ću sazvati sastanak

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je danas u Njujorku da je za nastavak dijaloga Beograda i Prištine neophodno da Kosovo ukine tarifa i poručila da finalni sporazum mora biti u skladu sa međunarodnim pravom, ali i dobiti podršku Savjeta bezbjednosti UN.
Federika Mogerini (foto:UN / Eskinder Debebe) -
Federika Mogerini (foto:UN / Eskinder Debebe)

- Vaša uloga jeste i biće ključna, a mi smo spremni, i ja lično, da tim povodom intenziviramo razgovore sa svim članica Savjeta bezbjednosti UN - izjavila je Mogerini u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN.

Mogerini je u govoru o ulozi i prioritetima spoljne politike EU govorila o pomirenju na Zapadnom Balkanu kao doprinosu EU multilateralizmu u svetu.

U svom izlaganju Mogerini se posebno osvrnula na dijalog Beograda i Prištine.

- Za nastavak dijaloga Beograda i Prištine neophodno ukidanje tarifa koje je uvela vlada Kosova. Istog dana kada se tarife povuku, odmah ću sazvati novi sastanak u okviru dijaloga kako bi se došlo do pravno obavezujućeg sporazuma koji mora da riješi sva otvorena pitanja i u potpunosti normalizuje odnose Beograda i Prištine - izjavila je Mogerini.

Ona je navela da, iako posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, on ne pripada "niti njoj, niti EU, već stranama u procesu".

- Na njima je da da nađu dogovor koji bi bio prihvatljiv i odgovarao objema stranama - kaže Mogerini.

Visoka predstavnica EU se zahvalila svim članicama Savjeta bezbjednosti UN na, kako je rekla, konstruktivnom pristupu dijalogu Beograda i Prištine.

Federika Mogerini je u Njuorku zaključila da bi pored dogovora Atine i Skoplja o imenu "pozitivan ishod dijaloga Beograda i Prištine donio više nade regionu i bio model i insporacija za Evropu i cijeli svijet."