latinica  ћирилица
13/03/2019 |  09:12 | Autor: sputniknews.com

Rusija: Glasanjem u Kongresu Amerikanci zacementirali stav o Krimu

Odluka američkog Predstavničkog doma da zakonom zabrani Beloj kući da prizna ruski suverenitet nad poluostrvom Krim predstavlja signal predsjedniku Donaldu Trampu da je bilo kakav drugi stav po tom pitanju nedopustiv, izjavio je član međunarodnog komiteta Savjeta federacije Rusije Oleg Morozov.

- To je čisto politička stvar, a ne pravna. Prvenstveno je to signal Trampu da bez saglasnosti Kongresa ne može da mijenja stav po pitanju Krima. Pored toga, ovo je i signal Trampu da Kongres i dalje misli da on sarađuje sa Rusijom, iako je to apsurdno - rekao je.

Sa druge strane, ovo je jasan znak i da se stav SAD o Krimu ne može mijenjati drugačije već usvajanjem novog zakona, što znači da se to pitanje ne može mijenjati u skladu sa političkom konjunkturom.

Takođe, što je jako bitno, dodao je Morozov, Kongres je na ovaj način poslao jasan znak da je prema Rusiji nepopustljiv, kao i da među kongresmenima i dalje vlada rusofobija i politika globalnog revanšizma.

Podsjetimo, Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je zakon kojim se Bijeloj kući zabranjuje da prizna ruski suverenitet nad Krimom. 

Zakon o nepriznavanju priključenja Krima usvojen je sa 427 glasa za i sa jednim glasom protiv.