latinica  ћирилица
13/03/2019 |  09:18 ⇒ 09:18 | Autor: SRNA

London ukida carine i kontrole na granici sa Irskom

Velika Britanija je saopštila danas da će ukinuti uvozne carine na širok asortiman robe i izbjeći takozvanu tvrdu granicu između Irske i Sjeverne Irske u slučaju "Bregzita" bez sporazuma.
Sjeverna Irska - geografska mapa (foto:tellmamauk.org) -
Sjeverna Irska - geografska mapa (foto:tellmamauk.org)

Velika Britanija je najavila da će ove mjere biti privremene dok se čeka ishod današnjeg glasanja britanskih poslanika o tome da li će London napustiti EU bez sporazuma.

Britanski premijer Tereza Mej pretrpjela je juče drugi težak poraz u Parlamentu u vezi sa sporazumom o povlačenju iz EU, čime se otvara prostor za neuredan, ekonomski štetan "Bregzit" bez tranzicionog sporazuma.

Očekuje se da će poslanici danas odbaciti opciju povlačenja iz EU bez sporazuma, nakon čega bi sutra tražili odgađanje "Bregzita".

Ukidanje i smanjenje uvoznih tarifa ublažiće posljedice po britanske potrošače u slučaju "Bregzita" bez sporazuma, što će vjerovatno izazvati pad funte, a uvoz će biti skuplji.

Britanska Vlada saopštila je da na irskoj granici neće uvoditi nove kontrole ili provjere robe koja se kreće iz Irske u britansku provinciju Sjeverna Irska u slučaju "Bregzita" bez sporazuma, ističući da je plan privremen i jednostran.

- Mjere koje su danas najavljene prepoznaju jedinstvene okolnosti Sjeverne Irske - rekla je Karen Bredli, britanski državni sekretar za Sjevernu Irsku, dodajući da ti aranžmani mogu biti samo privremeni i kratkoročni.