latinica  ћирилица
13/03/2019 |  10:55 | Autor: SRNA

Guverner Kalifornije najavio moratorijum na pogubljenja

Guverner američke države Kalifornije Gevin Njusam najavio je moratorijum na pogubljenja i privremeno odlaganje izvršenja smrtne kazne za svih 737 zatvorenika koji su osuđeni na smrt.
Soba za izvršenje smrtne kazne - Foto: ilustracija
Soba za izvršenje smrtne kazneFoto: ilustracija

U Kaliforniji je posljednji put 2006. godine pogubljen zatvorenik nakon višegodišnjih sudskih sporova u vezi sa načinom pogubljenja.

Njusam ne može trajno ukinuti smrtnu kaznu, a za to je potreban referendum, navodi Bi-Bi-Si.

Guverner Njusam preuzeo je dužnost u januaru, a moratorijum na izvršenje smrtne kazne bilo je jedno od njegovih predizbornih obećanja.

- Smatram da jedno civilizovano društvo ne može da tvrdi da je lider u svijetu sve dok vlada nastavlja da odobrava diskriminatorsko pogubljenje svog naroda. Smrtna kazna nije u skladu sa našim suštinskim vrijednostima - rekao je on u saopštenju.

On je, takođe, najavio povlačenje protokola o smrtonosnoj injekciji i zatvaranje prostorije za izvršenje smrtne kazne u zatvoru San Kventin.

Guverner nema ovlaštenje da ukine smrtnu kaznu, a za to je potreban referendum ili glasanje koje podržava takvu vrstu promjene. Naredna mogućnost za tu vrstu izjašnjavanja biće na izborima 2020. godine.