latinica  ћирилица
13/03/2019 |  11:22 ⇒ 18:01 | Autor: RTRS

U Brodu svakodnevno oko 2.000 kupaca iz Hrvatske

Visoke cijene robe široke potrošnje, nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, primorale su stanovništvo pograničnih gradova da dolaze u posavske gradove u Srpskoj i Federaciji, i da tu, po mnogo nižim cijenama, kupuju životne namirnice.

Samo u Brod, iz Slavonskog Broda, Požege, Kutjeva i ostalih obližnjih mjesta, dnevno dođe oko dvije hiljade kupaca.

Najveću korist od toga imaju trgovci, ali i lokalna zajednica.

Zbog toga su i stalne gužve na graničnom prelazu u Brodu.

Uobičajeno je da iz susjednog Slavonskog Broda, hravtski državljani svakodnevno posjećuju trgovinske centre u Brodu u Republici Srpskoj, i tu po veoma nižim cijenama nabavljaju kućne potrepštine.

Kažu da dolaze jer je gotovo duplo jeftinije te da im se isplati doći. Najčešće kupuju hranu, pivo, ali i odjeću. A tu je i povrat poreza koji ostvaruju.

Lokalna uprava u Brodu  koristi povoljnosti zbog blizine Slavonskog Broda i okolnih mjesta. Od prodaje robe, koristi imaju svi.

Procjena je da kupci iz Hravstke u Brodu za nabavljenu robu dnevno ostave oko 120 hiljada maraka.

- Ima tu i organizovanih šoping- tura. Mi smo jedno vrijeme brojali i negdje oko dvije hiljade ljudi u prosjeku dnevno iz Slavonskog Broda dolazi u kupovinu, na ručak i druženje u naš Brod - kaže načelnik Broda, Ilija Јovičić.

Malo je lokalnih adminsitarcija koje se mogu pohvaliti da im se zbog izražene trgovinske prodaje u kasu sliva podjednako prihoda od direktnih i indirektnih poreza. To je, kažu, velika stvar za Brod.

- Indirektni i direktni prihodi u Brodu, odprilike usu  ravnoteži, pet 5 miliona prema pet miliona. Budžet je negdje oko 10 miliona, čime Brod treba biti zadovoljan - dodaje Јovičić.

Načelnik ističe da bi potražnja domaće robe bila i veća da je carinski prelaz prilagođen savremenim potrebama, i da je urađen kružni tok, čija se izgradnja uskoro očekuje.