latinica  ћирилица
13/03/2019 |  11:27 | Autor: SRNA

Vučić pozvao španskog kralja da posjeti Beograd

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je španskog kralja Felipea da posjeti Srbiju.
Aleksandar Vučić - Foto: Screenshot
Aleksandar VučićFoto: Screenshot

Vučić je na sastanku u Beogradu zamolio španskog ministra spoljnih poslova Žozepa Borela da prenese ovaj poziv, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Borel je rekao da je Španija protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, jer je secesija u suprotnosti sa principima međunarodnog prava, ali da podržava traženje kompromisnog rješenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Vučić je šefu španske diplomatije rekao da se Srbija ponaša odgovorno, jer je ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma, i u isto vrijeme razumno i uzdržano, jer nije recipročnim mjerama odgovorila na takse koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije.

On je naveo da je Priština, donošenjem platforme, pokazala da je protiv dijaloga i time zapravo označila njegov kraj, dodajući da ne zna šta će biti sljedeći potezi Prištine, ali da će Srbija ostati privržena miru i stabilnosti u regionu.

Vučić je izrazio zahvalnost Španiji na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i aktivnoj podršci u zaštiti vitalnih državnih i nacionalnih interesa Srbije.

On je potvrdio da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Španije i da Španija može uvijek da računa na podršku Beograda.

Vučić je zahvalio Španiji na podršci evrointegracijama Srbije, a Borel istakao da se time odaje priznanje uspješnim reformama koje je Srbija sprovela na putu ka EU.

Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog odličnih bilateralnih odnosa dvije zemlje, zasnovanih na međusobnom razumijevanju koji se potvrđuju putem redovnog političkog dijaloga i drugih vidova saradnje.

Sagovornici su konstatovali da u ekonomskoj saradnji nisu iskorištenje sve mogućnosti, izrazivši nadu da će kontakti srpskih i španskih kompanija biti intenzivniji, posebno nakon uspostavljanja direktnih avionskih linija iz Beograda ka Madridu i Barseloni.