latinica  ћирилица
13/03/2019 |  11:38 ⇒ 12:11 | Autor: sputniknews.com

Rusija usvojila dokument o NATO bombardovanju Јugoslavije

Vojna operacija NATO-a protiv suverene Savezne Republike Јugoslavije je pretvorila Alijansu u glavnu opasnost za bezbjednost u svijetu, a nekažnjavanje odgovornih dovelo je do novih tragedija u Siriji, Iraku i Libiji, saopštio je Savjet federacije Rusije.
Savjet federacije RF (Foto: Sputnik/Vitalij Belousov) -
Savjet federacije RF (Foto: Sputnik/Vitalij Belousov)

Kako se navodi u dokumentu koji je Gornji dom ruskog parlamenta usvojio povodom predstojeće 20. godišnjice od početka vojne agresije protiv SRЈ, ta vojna operacija odrazila se na dalji razvoj uzajamnih odnosa evropskih država i negativno se odrazila na njihovo međusobno povjerenje.

Nažalost, ističe se, lekcije nisu naučene i NATO je nastavio da koristi vojnu silu na druge suverene države – Irak, Libiju i Siriju, a danas isto prijeti i Venecueli, Kubi i Nikaragvi.

Ruski senatori podsjećaju da je NATO u bombardovanju Јugoslavije koristio municiju punjenu osiromašenim uranijumom, što je uzrokovalo mnogobrojne žrtve među civilima.

Pored toga, priznanje nezavisnosti Kosova, koje je uslijedilo 2008. godine od čitavog niza zemalja Zapada, predstavljalo je samo nastavak onoga što je započeo NATO – podršku separatizmu i konfliktu na teritoriji bivše Јugoslavije.

Iz Savjeta federacije Rusije tvrde i da je faktičko otcjepljenje Kosova i Metohije presedan u međunarodnim odnosima, koji je krajnje zakomplikovao rješavanje postojećih konflikata u pitanju nepriznatih država, pogotovu ako se u obzir uzme činjenica da se u Moldaviji, Gruziji i Ukrajini Zapad ponaša potpuno suprotno.

Dodaje se i da vojna operacija članica NATO-a predstavlja akt agresije protiv suverene države, stoga bi inicijatore ovog zločina trebalo pozvati na odgovornost. S tim u vezi, Savet federacije Rusije pozvao je parlamente država širom svijeta, ali i međunarodne organizacije poput UN, ZND, ODKB, OEBS i Evropski parlament da osude agresiju Alijanse protiv SRЈ i preduzmu sve korake kako bi se sanirale posljedice.

Matvijenko: Zbog NATO napada na SRЈ početak nezavisne ruske politike

Predsjednik Savjeta Federacije Rusije Valentina Matvijenko izjavila je da je odluka nekadašnjeg ruskog premijera Јevgenija Primakova da kao znak protesta zbog početka agresije NATO-a na SR Јugoslaviju okrene svoj avion nad Atlantskim okeanom i vrati se sa puta za SAD, predstavljala početak nezavisne politike Rusije.

Matvijenkova je objasnila da je Rusija pokušala da spriječi NATO intervenciju u Јugoslaviji, ali da, uprkos nastojanjima da Rusija uspostavi dijalog sa Zapadom, SAD i Evropa nisu obraćale pažnju na nju, prenio je "Sputnjik".

- Čak je i tadašnji premijer Primakov uradio mnogo da bi uspostavio dijalog Rusije i Zapada. Štaviše, Rusija je pokušala da spriječi NATO intervenciju u Јugoslaviji, ali cinizam cijele te priče leži u činjenici da je bombardovanje pokrenuto onog trenutka kada je Primakov bio na letu za Ameriku - rekla je Matvijenkova.

Ona je navela da se trenutno u Rusiji mogu čuti mišljenja da bi odnosi sa Zapadom mogli biti bolji kada bi Moskva malo više pratila politiku Vašingtona, ali da tragedija koja se dogodila sa Јugoslavijom to poriče.

Matvijenkova je naglasila da Zapad bez ikakvih dokaza pokušava da optuži Rusiju za agresivno ponašanje, i to isključivo zato što Moskva ima nezavisan stav i zalaže se protiv miješanja u unutrašnja pitanja drugih zemalja.