latinica  ћирилица
13/03/2019 |  11:41 ⇒ 11:42 | Autor: sputniknews.com

Haradinaj Mogerinijevoj: Dijalog izašao iz kolosijeka prije taksi

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da je dijalog Beograda i Prištine zapao u krizu i prije nego što je kosovska vlada odlučila da uvede taksu od 100 na srpske i proizvode iz Bosne i Herecegovine i da nastavak razgovora ne treba uslovljavati.
Haradinaj i Mogerini (foto: sveosrpskoj.com) -
Haradinaj i Mogerini (foto: sveosrpskoj.com)

- Imamo nedostatak transparentnosti. Podsticanje predložene razmjene teritorija i nesprovođenje postojećih sporazuma. To su razlozi. Dijalog se može i treba nastaviti bezuslovnim tarifama - napisao je Ramuš Haradinaj na svom Tviter nalogu.

Haradinaj je, reagujući na izjavu visoke predstavnice EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federike Mogerini, koja je iz sjedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku pozvala Prištinu da ukine taksu, dodao da je "dijalog između dvije države izašao iz kolosijeka prije uvođenja takse".

Mogerinijeva je članicama Savjeta bezbjednosti UN, osim zahvalnosti za konstruktivan pristup u dijalogu Beograda i Prištine, prenijela da je za potpuni nastavak razgovora potrebno ukinuti taksu koju ju je nametnula kosovska vlada.

Najavila je da će na dan kada taksa bude ukinuta, odmah sazvati novi sastanak za dijalog kako bi se postigao pravno obavezujući sporazum koji će se baviti svim vanrednim pitanjima i dovesti do potpune normalizacije odnosa Prištine i Beograda.