latinica  ћирилица
13/03/2019 |  11:48 | Autor: SRNA

Brkić: Manje krivičnih djela, bezbjednost zadovoljavajuća

Načelnik Policijske uprave Banjaluka Miloš Brkić rekao je danas da je na području te uprave u februaru evidentirano smanjenje ukupnog broja izvršenih krivičnih djela za 14 odsto, u odnosu na uporedni period 2018. godine.
Banjaluka: Policijska uprava - konferencija za novinare - Foto: SRNA
Banjaluka: Policijska uprava - konferencija za novinareFoto: SRNA

Brkić je rekao da je evidentirano manje slučajeva narušavanja javnog reda i mira za 4,6 odsto, a saobraćajnih nezgoda za 2,4 odsto.

- U februaru nije bilo evidentiranih krivičnih djela ubistava i djela u vezi sa otuđenjima vozila, a riješeno je devet krivičnih djela razbojništava, kao i jedno djelo ubistvo u pokušaju - rekao je Brkić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da su oblasti kriminaliteta realizovane tri akcije, kao i 14 akcija iz oblasti javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja.

- Uspješno je obezbijeđeno 17 javnih okupljanja i 41 sportska priredba - naveo je Brkić i ocijenio zadovoljavajućom bezbjednost na području koje pokriva ta uprava.

On je rekao da je predmet u vezi sa ranijim dešavanjima na Trgu Krajine i navodima o upotrebi prekomjerne sile policijskih službenika prilikom okupljanja grupe "Pravda za Davida" upućen Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti koja će nakon provedenog postupka dostaviti ovoj upravi izvještaj.

- Mi ćemo u skladu s tim izvještajem preduzeti odgovarajuće mjere i radnje prema policijskim službenicima - rekao je Brkić.

On je rekao da su iz medija saznali da je saradnik narodnog poslanika Draška Stanivukovića – Ivan Begić podnio Okružnom tužilaštvu Banjaluka krivičnu prijavu protiv službenika ove uprave Miloša Bandića, ali da o tome još nisu zvanično obaviješteni.

Brkić je apelovao na građane, šumske radnike i poljoprivrednike da ne pale vatru unutar ili u blizini šumskih kompleksa, zasada i mjesta na kojima usljed nekontrolisane vatre može doći do požara i ugrožavanja života ljudi i imovine.

Načelnik Sektora krim-policije u PU Banjaluka Darko Novković rekao je da je na području koje pokriva ta uprava u februaru evidentirano 151 krivično djelo, dok je u uporednom periodu 2018. godine bilo 176 krivičnih djela.

- Ukupno je riješeno 125 krivičnih djela ili 79 odsto - rekao je Novković.

On je pojasnio da je iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano 131 krivično djelo, što je za 5,1 odsto manje u odnosu na uporedni period kada je bilo evidentirano 138 krivičnih djela.

- Riješenost ovih krivičnih djela iznosi 77,5 odsto - rekao je Novković.

On je istakao da je prijavljeno je 14 krivičnih djela protiv života i tijela, a rasvijetljenost ovih djela iznosila je 93 odsto.

Novković je istakao da su u oblasti zloupotrebe opojnih droga otkrivena tri krivična djela, zbog kojih su nadležnom tužilaštvu dostavljena četiri izvještaja kojima je obuhvaćeno isto toliko osumnjičenih lica.

- Podneseno je sedam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a oduzeta je i određena količina različitih opojnih droga - rekao je Novković.

On je napomenuo da je u oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno šest krivičnih djela, a podnesena su četiri izvještaja protiv pet lica.

- Izvršenjem ovih djela pričinjena je ukupna materijalna šteta od oko 171.000 KM - rekao je Novković.

Načelnik Sektora policije u PU Banjaluka Radenko Stakić rekao je da su u februaru na području koje pokriva ta uprava evidentirana 83 slučaja narušavanja javnog reda i mira ili 4,6 odsto manje u odnosu na uporedni period 2018. godine.

- Evidentirano je 113 prekršaja, što je više za 2,7 odsto - rekao je Stakić.

On je dodao da su evidentirane 244 saobraćajne nezgode što je manje za 2,4 odsto u odnosu na uporedni period kada je bilo evidentirano 250 saobraćajnih nezgoda.

- U ovim saobraćajnim nezgodama jedno lice je smrtno stradalo, pet lica je teško povrijeđeno, a lakše 32 lica - rekao je Stakić.

On je naveo da su iz saobraćaja isključena 504 vozača, od čega 432 zbog vožnje pod uticajem alkohola.