latinica  ћирилица
13/03/2019 |  12:51 | Autor: SRNA

Pendeš: Zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama daleko od zadovoljavajuće

Ministar odbrane u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Marina Pendeš istakla je u Njujorku na konferenciji UN "Žene na rukovodećim pozicijama" da je zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama u BiH i dalje daleko od zadovoljavajuće.
Marina Pendeš     (Foto:bportal.ba) -
Marina Pendeš (Foto:bportal.ba)

- Iako je u izborni zakon uvedena rodna kvota od 40 odsto i usvojeno niz zakonodavnih politika koje štite prava žena u BiH, uključujući ratifikaciju međunarodnih konvencija, ima mnogo izazova u njihovom sprovođenju - naglasila je Pendeševa.

Ona je istakla da je u toku mandata radila na povećanju zastupljenosti žena u institucijama odbrane, a angažmanom u NATO inicijativi "Žene lideri u odbrani i bezbjednosti" i UN inicijativi "Žene, mir i bezbjednost" unaprijeđeni su uslovi edukacije žena u sektoru odbrane.

Uvođenjem redovnog kursa "Rodne prespektive" u Centru za obuku za operacije podrške miru povećan je i broj žena učesnica u NATO-u i operacijama podrške miru koju predvodi UN, navedeno je u saopštenju resornog ministarstva.

Na otvaranju konferencije obratio se i generalni sekretar UN Antonio Guteres, a na panelima su učestvovali visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini, te predsjednici Litvanije, Hrvatske, Istočnog Timora, Nepala, Estonije, premijer Islanda, kao i ministri i ambasadori UN.