latinica  ћирилица
13/03/2019 |  13:06 | Autor: SRNA

Radojičić: Slaviti i 21. novembar kao gradski praznik

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić očekuje da će biti usvojen prijedlog da grad dobije još jedan praznik - 21. novembar, jer je na taj dan srpska vojska na završetku Prvog svjetskog rata 1918. godine ušla u grad i oslobodila ga nakon više stotina godina strane okupacije.
Igor Radojičić (Foto: Novosti/D. Pozderović) -
Igor Radojičić (Foto: Novosti/D. Pozderović)

- Nesumnjivo je važno da 22. april, Dan pobjede nad fašizmom, obilježavamo kao Dan grada, ali i 21. novembar 1918. godine - rekao je Radojičić.

On je u pauzi zasjedanja gradskog parlamenta rekao novinarima da bi izmjenama dijela Regulacionog plana "Јelšingrad" grad dobio još jednu industrijsku zonu.

- Stvorene su pretpostavke da već ove godine investitorima ponudimo oko 50.000 kvadrata. U tom okruženju nalazi se i nekoliko privatnih grupacija, tamo su već `Tas` i `Meridijan` koji su, takođe, spremni za dodatnu gradnju što u osnovi znači da dobijamo i nova radna mjesta i investicije. Spremni smo da već ove godine provedemo postupak dodjele, odnosno licitacije za tu novu poslovnu zonu - rekao je Radojičić.

Predsjednik Skuštine grada Banjaluka Zoran Talić rekao je bi novim gradskim praznikom bila ispravljena nepravda jer 21. novembar nije u prvom mahu uzet kao jedan od bitnih praznika.

On je rekao da će i dalje biti njegovan 22. april - Dan grada Banjaluka i da uvođenje još jednog gradskog praznika neće dovesti ni do kakvih dodatnih finansijskih izdataka.

- Bitno je da njegujemo našu tradiciju i da buduća pokoljenja imaju priliku da uče o prošlosti - rekao je Talić.

Odbornik SDS-a u Skupštini grada Banjaluka Aleksandar Petković rekao je da podržava prijedlog odluke kojom se uvodi novi gradski praznik - 21. novembar, navodeći da je predložio i uvođenje još jednog potpredsjednika Skupštine grada iz redova opozicije po uzoru na Narodnu skupštinu Srpske.