X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
13/03/2019 |  14:00 | Izvor: SRNA

Čepurin: Očekujemo čuvenu srpsku rakiju i sireve

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin danas je pozdravio usaglašavanje teksta sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije.
Aleksandar Čepurin (foto:Dimitrije Goll / Tanjug) -
Aleksandar Čepurin (foto:Dimitrije Goll / Tanjug)

- Očekujemo da na tržišta Evroazijske ekonomske unije, sa više od 180 miliona ljudi, stignu čuvena srpska rakija, sirevi i drugi srpski proizvodi - istakao je Čepurin.

On je u objavi na svom nalogu na Tviteru naveo da će realizacija tog dokumenta doprinijeti i jačanju atraktivnosti Srbije za investitore.

U Moskvi su juče ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić i ministar trgovine Evroazijske unije Veronika Nikišina usaglasili konačan tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Unije.

- Nismo dobili sve što smo htjeli, ali ćemo imati više robe na bescarinskom režimu nego do sada. Tako će naši proizvođači moći da izvoze u neograničenim količinama sve vrste voćnih rakija, kao i sve vrste ovčijeg i kozijeg sira -rekao je Ljajić.

Ljajić je precizirao da će se, osim Rusije, Bjelorusije i Kazahstana, sa kojima je Srbija do sada imala bilateralne sporazume, novi unificirani sporazum odnositi i na Јermeniju i Kirgiziju.

On je naveo da je Srbija dobila i kvotu od 2.000 tona za izvoz cigareta, kao i za 87.500 litara vinjaka, 400 tona polutvrdog i tvrdog kravljeg sira, napomenuvši da se ostale vrste sira već nalaze na bescarinskom režimu.