latinica  ћирилица
13/03/2019 |  14:32 ⇒ 14:32 | Autor: SRNA

Pavić: Važno je da se zna da stvari još nisu gotove

Posljedice NATO bombardovanja SR Јugoslavije, bezakonja koje se dogodilo prije 20 godina, potpuno određuju današnju političku stvarnost u regionu i veoma je važno da je Savjet Federacije Rusije, koja je jedna od dvije vodeće nuklearne sile, donio dokument kojim osuđuje to bombardovanje, smatra politikolog Aleksandar Pavić.
Aleksandar Pavić - Foto: SRNA
Aleksandar PavićFoto: SRNA

- Dobro je da se stvari ne zaborave, da se zna da još stvari nisu gotove i da ne može da se na nepravu gradi neko novo pravo, kao što zapadne zemlje predvođene NATO zemljama pokušavaju da urade i danas - rekao je Pavić Srni.

On je istakao značaj dokumenta kojim je gornji dom ruskog parlamenta Savjet Federacije povodom 20 godina od NATO bombardovanja SR Јugoslavije, osudio tu akciju kao agresiju na jednu suverenu državu.

- Mislim da je značaj veliki zato što mi trpimo posledice te agresije i danas, prvenstveno usled velikih pritisaka na Srbiju da se odrekne svoje drevne pokrajine i duhovnog središta Kosova i Metohije, a isto tako to je u funkciji 20 godina kasnije i stvaranja velike Albanije - naveo je Pavić.

On je ocijenio da je posljedica bombardovanja bilo i "praktično, otcepljenje Crne Gore od Srbije i njeno nasilno guranje u NATO, kao što je i destabilizacija Makedonije i njeno nasilno guranje u NATO".

Prema Pavićevim riječima, dokument je i veoma velika podrška Srbiji u odbrani Kosova i Metohije, ali i uopšte srpskom narodu sa obje strane Drine u svom odupiranju da budu "usisani nasilno u tu istu Alijansu, koja je nezakonito i divljački bombardovala Srbiju i Crnu Goru 1999. godine".

- To je izuzetno važno i sigurno je da će imati odjek i u drugim državama, sigurno ne toliko u NATO, koliko u državama koje su sada osjetile NATO na svojoj koži ili koje ne pristaju na dalje kršenje međunarodnog prava, koje nastavlja da se dešava u ove protekle dve decenije od agresije na SR Јugoslaviju - istakao je Pavić.

Savjet Federacije Rusije objavio je da je vojna operacija NATO-a protiv suverene SR Јugoslavije pretvorila NATO u glavnu opasnost za bezbjednost u svijetu, a nekažnjavanje odgovornih dovelo je do novih tragedija u Siriji, Iraku i Libiji.

U dokumentu, koji je gornji dom ruskog parlamenta usvojio povodom 20 godina od početka vojne agresije protiv SRЈ, navodi se da je NATO prilikom bombardovanja Јugoslavije koristio municiju punjenu osiromašenim uranijumom, što je dovelo do mnogobrojnih žrtava među civilima.

Osim toga, priznanje nezavisnosti /samoproglašenog/ Kosova 2008. godine od niza zemalja Zapada predstavljalo je samo nastavak onoga što je započeo NATO - podršku separatizmu i konfliktu na teritoriji bivše Јugoslavije, ističe se u dokumentu.