latinica  ћирилица
13/03/2019 |  15:20 ⇒ 20:37 | Autor: SRNA

Izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo ozbiljan doprinos razvoju Srpske

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas za Srnu da je izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, čiji će dio prolaziti i kroz Republiku Srpsku, ozbiljan doprinos ekonomskom razvoju Bijeljine, ali i cijele Semberije i Srpske.
Mapa auto-puta Beograd-Sarajevo - Foto: klix.ba
Mapa auto-puta Beograd-SarajevoFoto: klix.ba

Dodik je rekao da je planirani početak izgradnje dionice ovog auto-puta kroz Srbiju od Sremske Rače do Kuzmina, koji je planiran za jun, dobra vijest za Republiku Srpsku, a prije svega za bijeljinski kraj.

- Ne želimo da se ta trasa završila na Savi ili Drini nego da uđe u Srpsku i dalje se kreće prema Brčkom odakle bi krak išao prema Tuzli i Sarajevu. Što se tiče Srpske, mi bismo nastavili da gradimo auto-put prema Doboju gdje smo već stigli sa auto-putem iz pravca Banjaluke. Time bismo imali spojenu Banjaluku, Bijeljinu i Beograd - istakao je Dodik.

On je podsjetio da je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prije četiri ili pet godina ovaj projekat stavio na dnevni red i da su zajedno radili na tome.

- U junu će početi izgradnja trase u Srbiji, a mi razgovaramo sa turskom kompanijom koja gradi tu dionicu da nastavi dalje da gradi u Srpskoj. Vjerujem da ćemo sa turskom, kineskom ili bilo kojom drugom kompanijom naći dovoljno elemenata za saradnju da bi Srpska nastavila, gotovo u kontinuitetu, sa izgradnjom tog auto-puta prema Banjaluci - kaže Dodik.

On je pojasnio da Srpska mora da usaglasi planske dokumente i da ne smije mnogo da kasni.

- Insistiram na ubrzanom pristupu tome. Ne želim da izgubimo ni trenutak u mogućnosti da to izgradimo - rekao je Dodik.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju dionice auto-puta Sremska Rača-Kuzmin između Vlade Srbije, Puteva Srbije i turske kompanije Tašjapi potpisan je 19. decembra prišle godine u Beogradu.

Ranije ja nejavljeno da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić početak radova na toj dionici otvoriti zajedno sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom.