latinica  ћирилица
13/03/2019 |  15:32 | Autor: SRNA

C.Gora: Zabranjeni letovi dva modela "boingovih" aviona

Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore zabranila je letove aviona boing modela 737-8 maks i 737-9 maks u crnogorskom vazdušnom prostoru.
Boing (foto: © Foto: Flickr/Bryan Burke) -
Boing (foto: © Foto: Flickr/Bryan Burke)

Ovim avionima nisu dozvoljena polijetanja i slijetanja na crnogorskim aerodromima, saopšteno je iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore.

Evropska Agencija za bezbjednost vazdušnog saobraćaja juče je suspendovala sve letačke operacije "boingovih" modela "737-8 maks" i "737-9 maks".

U ovoj godini "boingovi" avioni tipa "737-8 maks" i "737-9 maks" nisu slijetali, ni polijetali sa crnogorskih aerodoma, dok je prošle godine bilo 50 ovih aviona.

Iz Agencije su dodali da se direktiva može smatrati privremenom akcijom i da će pažljivo pratiti dalji razvoj situacije i preduzimati adekvatne mjere.

Letove ovih aviona ranije su zabranile Irska, Njemačka, Velika Britanija, Malezija, Singapur, Australija, Kina, Indonezija, Holandija, Belgija i Norveška.

Odluka o obustavljanju letova donesena je nakon što se avion "boing 737 maks" kompanije Etiopijan erlajnz srušio u nedjelju, 10. marta, nedaleko od Adis Abebe, kada je poginulo svih 157 putnika i članova posade.