latinica  ћирилица
13/03/2019 |  16:11 ⇒ 19:49 | Autor: RTRS

Obilježena 44. godišnjica od smrti nobelovca Ive Andrića

Na 44. godišnjicu od smrti Ive Andrića, u Višegradu je položeno cvijeće na spomenik nobelovcu, pored višegradske ćuprije i onaj u Andrićgradu. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1961. godine, za roman "Na Drini ćuprija". Učenici i profesori Srednje škole u Višegradu, koja nosi njegovo ime, prisjetili su se stvaralaštva velikana naše, ali i svjetske književnosti.
Godišnjica od smrti Andrića - Foto: RTRS
Godišnjica od smrti AndrićaFoto: RTRS

Nobelovac Ivo Andrić preminuo je na današnji dan 1975. godine, ostavivši u biljeležnici zapis: "Pomisao na smrt izaziva, već sama po sebi, kod čovjeka strah. A kod književnika i svakog `javnog radnika` dolazi uz to još i odvratnost od glupih i neiskrenih nekrologa koji nas čekaju".

Učenici i profesori Srednje škole "Ivo Andrić" iz Višegrada prisjetili su se stvaralaštva velikog književnika.

- Naš zadatak je da čuvamo uspomenu na njegova djela, da ih čitamo, analiziramo, jer najbolji pisac mentaliteta Bosne, Višegrada i bh. čovjeka jeste naš Andrić - istakla je Dijana Inđić Milošević, profesor srpskog jezika i književnosti.

Zahvaljujući režiseru Emiru Kusturici koji je bio inicijator, Višegrad je dobio Andrićgrad - jedini grad u svijetu posvećen nekom od nobelovaca, ali i Andrićev institut, koji okuplja intelektualnu elitu.

Anketirani građani Višegrada istakli su da su izuzetno srećni i ponosni što žive baš u Andrićevom gradu djetinjstva, jer, kako kažu, njegova djela im daju smjernice i putokaze za bolji i ljepši život.

Andrićgrad je postao kulturna prestonica Srpske, jer je postao stjecište brojnih kulturnih poslenika, kuturne i intelektualne elite, a svake godine u Višegradu se održava kulturna manifestacija Višegradska staza, posvećena liku i djelu velikog nobelovca.