latinica  ћирилица
13/03/2019 |  17:09 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Praznik Banjaluke od danas zvanično i 21. novembar

Praznik Banjaluke od danas je zvanično i 21. novembar kojim se obilježava Dan oslobođenja grada u Prvom svjetskom ratu 1918. godine, odlučila je gradska Skupština.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da je 22. april 1945. godine izuzetno važan datum, koji će i dalje biti obilježavan kao Dan grada, ali da je prvi dan oslobođenja Banjaluke, poslije više stotina godina okupacije, bio 21. novembar 1918. i ulazak srpske vojske u Prvom svjetskom ratu.

- Na ovaj način je ispravljena istorijska nepravda - istakao je Radojičić, nakon što je Skupština usvojila odluku o izmjeni i dopuni Statuta grada.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Prijedlog odluke o donošenju izmjena dijela Regulacionog plana Јelšingrad kojim je stvorena mogućnost stvaranja još jedne poslovno-industrijske zone u gradu.

Radojičić je rekao da su stvorene pretpostavke da već ove godine grad ponudi investitorima 50.000 metara kvadratnih u blizini Јelšingrada, što znači i stvaranje uslova za nova radna mjesta.

On je istakao da je ovo atraktivna zona, koja je dobro saobraćajno uvezana i ima potrebnu infrastrukturu, što je čini privlačnom za potencijalne investitore.

Skupština je odborila i zajam od pola miliona KM iz gradskog budžeta Privrednom društvu Zavod za izgradnju, kojim bi ovo preduzeće trebalo da izađe iz blokade i pokrene poslovanje.