X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
M:TEL
13/03/2019 |  17:16 | Izvor: TANЈUG

Velike slovenačke kompanije ucjenjuju radnike iz inostranstva

Slovenačko Savjetovalište za radnike saopštilo je da neka slovenačka preduzeća, uključujući i nekoliko velikih, ucjenjuju radnike iz inostranstva.
Slovenija - Foto: Screenshot/YouTube
SlovenijaFoto: Screenshot/YouTube

Od njih najčešće traže da kompaniji nadoknade troškove dobijanja radne dozvole ako je napuste ranije nego što je dogovoreno, a takav zahtjev se obično nalazi u ugovoru o zaposlenju ili specijalnom ugovoru, prenijela je STA.

Goran Lukić i Goran Zrnić iz Savjetovališta za radnike imenovali su dvije kompanije koje postavljaju takve zahtjeve - građevinsku kompaniju CPG VG i firmu Siliko.

Prema ugovoru sa CPG VG, poslodavac pokriva troškove dobijanja radne dozvole za radnika i troškove za nacionalnu profesionalnu kvalifikaciju. Ali, ako radnik napusti posao za manje od tri godine, mora da plati 1.500 evra za pokrivanje tih troškova.

Slično tome, Siliko sklapa poseban sporazum sa svojim radnicima u kome stoji da je trošak kompanije za dobijanje radne dozvole za radnika 500 evra. Ako radnik napusti posao, on mora kompaniji da nadoknadi iznos i druge moguće troškove, stoji u ugovoru.

Zvod za zapošljavanje odgovorio je rekavši da prema sporazumu o zapošljavanju bh. državljana u Sloveniji te troškove pokrivaju poslodavci, tako da su takvi ugovori "neprimjereni odnosno kršenje člana 9. sporazuma".