X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
M:TEL
13/03/2019 |  17:41 | Izvor: SRNA

Na raspolaganju adekvatna oprema za mjerenje radioaktivnosti

Centar za zaštitu od zračenja pri Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske ima na raspolaganju adekvatnu opremu i obučen kadar da reaguje na bilo kakvu sumnju na radioaktivnost, saopšteno je iz ovog instituta.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

- Centar za zaštitu od zračenja u svakom trenutku može da vidi sva očitavanja sa drugih gama stanica u blizini, te na osnovu tih očitavanja i drugih saznanja i na najmanju sumnju može u svakom trenutku da izađe na teren i izvrši mjerenja na licu mjesta - navedeno je u saopštenju.

Iz Instita ističu da je, kada je riječ o stacionarnim gama stanicama, u toku procedura za sprovođenje servisa i kalibracije mjerne opreme.

- Institut je, s obzirom na visoku cijenu održavanja sistema, duže pokušavao da pregovara sa nadležnom Regulatornom agencijom za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH o rješavanju dugoročnog načina finansiranja održavanja mjerne opreme - navedeno je u saopštenju.

Institut je, budući da do sada ovaj problem nisu riješili, pokrenuo samostalnu proceduru za servis i kalibraciju.

Član Sektora za zdravstvo u Socijalno-ekonomskom savjetu SDS-a Slobodan Stanić izjavio je danas da sistem gama stanica koje otkrivaju nuklerano zračenje u Republici Srpskoj ne funkcioniše već duže, čime je ugroženo stanovništvo.

Srpska posjeduje pet gama stanica koje otkrivaju nuklearno zračenje i služe kao rani sistem detekcije za upozoravanje u slučaju nuklearnog akcidenta, incidenta sa nuklearnim otpadom, incidenta u nuklearnoj elektrani u okruženju.

Gama stanice nalaze se na terenu uz metereološke stanice u Novom Gradu, Banjaluci, Bijeljini, Višegradu i u Gacku i povezane su na centralni računar u Banjaluci.

Ove stanice svakih pola sata mjere dolazak radioaktivnosti, takozvanog gama zračenja prema Srpskoj i o tome izvjeste centralni računar, koji se nalazi u Institutu za javno zdravstvo Srpske.