latinica  ћирилица
13/03/2019 |  18:39 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Sprema li ROSU napad na Trepču i Mitrovicu?

Nakon registrovanja Trepče kao vlasništva samoproglašenog Kosova, očekuje se i posljednji korak Prištine - fizički ulazak u Trepču, ali i sjever Kosmeta. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić navodi da su hapšenja i potjernice usmjerene ka najsposobnijim Srbima na sjeveru, kako bi se oslabila odbrana. Mediji su, nezvanično, objavili i plan upada ROSU snaga.

Pripadnici ROSU već danima se raspoređuju blizu administrativne linije i glavnih saobraćajnica, a u štampu je procurio i plan da navodno spremaju upad na sjever i u Trepču, dok bi KFOR kao i obično zakasnio i došao tek kada Albanci sve odrade. Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić poručuje da se varaju, ako misle da će to izvesti.

- Dobro znaju da niko ne smije da se igra vatrom i da očekuje da neće Srbija reagovati. Zato pozivam sve da vode računa o tome da ne provociraju Srbiju - poručio je Dačić.

Vučić kaže da ponašanje Prištine pokazuje šta Srbiju čeka bude li slijedila politiku zamrznutog konflikta i čekanja na bolju poziciju za rješavanje pitanja Kosova, kako neki žele u Srbiji.

- Imali smo tako zamrznut konflikt i u Krajini. Ljudi, nemojte da nam se dogode iste stvari! Kažite mi šta da radimo ako krenu da zauzimaju Mitrovicu? Da li je to zamrznut konflikt? - pita predsjednik Srbije.

Situacija je na ivici rata, ali stručnjaci ne vjeruju da će zaista biti i pređena. Priština zna da bi Srbija vojno odgovorila i ovo je, kažu, najvjerovatnije neka vrsta dvostruke igre Zapada, da Beograd prije pristane na Sporazum sa Prištinom.

- Operacija je "Gvozdeni prsten," ali u štampi piše u toku je tajna operacija, pa ako je tajna kako mi to znamo. Mi smo to radili svojeveremno, a Amerikanci to rade najuspješnije - kaže Simo Spasić, predsjednik Udruženja porodica ubijenih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji.

Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije, ima jasan stav po tom pitanju - Priština ima saveznike u nekim moćnim zapadnim državama.

- Niko ne može da me ubijedi da se oni mogu ovako ponašati, bez sponzora - tvrdi Odalović.

Vučić kaže da u aprilu očekuje nove pokušaje da se Priština urazumi, ali ne vjeruje da će doći do ukidanja taksa. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini, u Savjetu bezbjednosti UN-a, upozorila je da, bez ukidanja taksa, neće biti novih rundi dijaloga u Briselu.