latinica  ћирилица
13/03/2019 |  18:51 | Autor: SRNA

Milić: Neutemeljene kritike opozicije na program rada Vlade distrikta

Skupština u Brčkom usvojila je danas program rada Vlade distrikta za ovu godinu, koji su kritikovali predstavnici opozicije, tvrdeći da je trenutna postavka Vlade najlošija od uspostavljanja distrikta.
Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrika - Foto: SRNA
Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikaFoto: SRNA

Poslanik SDS-a Milan Purić smatra da je programa rada Vlade više operativni plan koji bi mogao poslužiti interno za rad odjeljenja.

- Sredstva u segmentu socijalne zaštite dijele se bez programa i plana. I niz drugih funkcija Vlade tako teku - ocijenio je Purić.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je novinarima da su ove kritike neosnovane, a ocjene paušalne, te naveo da je Programom rada Vlade za ovu godinu predviđeno 56 novih zakonskih rješenja.

- Da je bilo neke konstruktivne kritike, vjerujte da bi ona bila uvažena - naglasio je Milić.

On je podsjetio da je jedno od tih rješenja već usvojeno prije nekoliko dana na sjednici Vlade, a riječ je o novom Zakonu o radu.

Milić je istakao i set zakona koji se odnose na izvore električne energije, završetak procesa konstituisanja zavoda za izgradnju.

- Sa radom će početi jedinica za realizaciju međunarodnih projekata, koja je neophodan mehanizam u privlačenju donatorskih sredstava. Ima tu niz programskih orijenatacija za koje se nadam da će, uz adekvatnu podršku Skupštine, naići na razumijevanje i većina njih biti realizovana u toku ove godine - naglasio je Milić.

Skupština Brčko distrikta danas je usvojila i Nacrt zakona o planiranju, projektovanju i razvoju kojim se predviđa formiranje zavoda za izgradnju.

Zbog nesuglasica o ovom pitanju, prije dvije sedmice je prekinuta sjednica Skupštine, ali je danas, nakon nove diskusije, predloženi nacrt zakona ipak usvojen.

Poslanik SDS-a Milan Purić ponovio je svoj raniji stav, navodeći da se ovim zakonom "pravi nadvlada sa posebnim ingerencijama, često jačim od Vlade", te da zavod ne bi bio adekvatno kontrolisan".

- Ovim zakonom se, u stvari, ne definiše planiranje i razvoj, nego formiranje zavoda za planiranje i razvoj, što nije slučaj ni u jednoj drugoj lokalnoj zajednici. Svuda se to definiše kao javno preduzeće ili ustanova. Brčko treba normalan zavod za izgradnju, kao i u drugim sredinama, a ne stvaranje detašmana moći kakve smo viđali u prošlosti - rekao je Purić.