latinica  ћирилица
13/03/2019 |  19:00 ⇒ 19:28 | Autor: SRNA

EU: Neprihvatljivo nasilje hrvatske policije prema migrantima

Evropska komisija ozbiljno shvata navode Amnesti internešnela o lošem postupanju hrvatske policije prema migrantima i očekuje od hrvatskih vlasti da hitno reaguju po tom pitanju, saopštila je portparol Komisije Mina Andreeva.
HR: Policajci tjerali migrante da uzvikuju "Za dom spremni" i "Dinamo Zagreb" - Foto: Screenshot/YouTube
HR: Policajci tjerali migrante da uzvikuju "Za dom spremni" i "Dinamo Zagreb"Foto: Screenshot/YouTube

- Evropska komisija smatra da nikakav oblik nasilja prema migrantima i izbjeglicama nije prihvatljiv - rekla je Andreeva.

Ona je novinarima u Briselu rekla da Evropska komisija ozbiljno shvata navode Amnesti internešnela o saučesništvu država EU u vraćanju migranata sa hrvatske granice u izbjegličke kampove u BiH.

Andreeva je istakla da EU o ovom pitanju razgovara sa hrvatskim vlastima.

- Komisija očekuje da Hrvatska hitno reaguje na ove optužbe, a mi ćemo pomno pratiti situaciju - naglasila je Andreeva.

Amnesti internešnel je u ranijem izvještaju naveo da vlade evropskih zemalja ne samo da ignorišu napade hrvatske policije na migrante, već i da finansiraju njene aktivnosti.

- Evropske države na taj način pogoršavaju humanitarnu krizu na ivici EU - ističe se u izvještaju.

Hrvatske vlasti ranije su negirale ovakve izvještaje, podsjetio je AP.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović ranije je izjavio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova primilo više od 200 žalbi međunarodnih grupa za prava o navodnom protivzakonitom i nasilnom vraćanju migranata.

- Migranti u većini slučajeva lažno optužuju policijske službenike za nasilje, u nadi da će im to pomoći da uđu u Hrvatsku kada to pokušaju sljedeći put - rekao je Božinović.

Hiljade migranata ostalo je u BiH, dok pokušavaju da se domognu zapadne Evrope, a većina njih putuje protivzakonito, uz pomoć krijumčara ljudi.