latinica  ћирилица
13/03/2019 |  19:02 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Predsjedništvo BiH dalo zeleno svjetlo za nižu cijenu rominga u regionu

Stanovnici Republike Srpske i Federacije, od 1. jula, trebalo bi da sa stanovnicima država zapadnog Balkana razgovaraju po 80 odsto nižim cijenama. Saglasnost na regionalni Sporazum o romingu, koji bi 5. aprila trebalo da bude potpisan u Beogradu, dalo je Predsjedništvo BiH. Za ovaj sporazum se, sve vrijeme, uprkos protivljenju pojedinih kompanija i političara iz Federacije, zalagao predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik.

Odluka za koju se Dodik zalagao od preuzimanja te dužnosti, donesena je na telefonskoj sjednici. Predsjedništvo je ovlastilo zamjenika ministra komunikacija i transporta da Sporazum u ime BiH potpiše u Beogradu 5. aprila.

- Svi su podržali ovu odluku. Važno je što će građani BiH, bez obzira od kojeg operatera koriste usluge, imati smanjeni roming za 80 odsto sa zemljama Balkana, jer to sigurno donosi određenu korist budžetima naših ljudi - rekao je Dodik.

Ovom ishodu prethodile se barijere koje su unutar BiH postavljali pojedini političari i kompanije. O tim problemima Dodik je govorio i tokom nedavne posjete sjedištu Evropske unije.

- BiH je neopravdano zastala na pitanju pridruživanja Sporazumu o romingui u regiji i jedina je koja nije dala saglasnost na sporazum koji bi trebalo da se potpiše 5. aprila u Beogradu - istakao je Dodik.

Da je veoma važno potpisati ugovor o pojeftinjenju telefonskih razgovora, istakao je i komesar Evropske unije za proširenje Јohanes Han.

- Sporazum u vezi sa romingom sa BiH, je jedan konkretan razultat koji može da pokaže prednost pridruživanju Evropskoj uniji - naveo je Han.

Regionalni sporazum o romingu na snagu stupa 1. jula i trajaće do jula 2021. kada bi trebalo da bude potpuno ukinuto plaćanje ove usluge.

Dogovorom unutar BiH, a potom i unutar regiona zapadnog Balkana, stvoreni su preduslovi da i cijena rominga prema državama Evropske unije, prvog dana 2021. godine bude smanjena za 80 odsto.