X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
13/03/2019 |  19:10 | Izvor: TANЈUG

Na paradi u Nišu 4.000 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a, novo naoružanje

Državnom ceremonijom, vojnom paradom i molebanom u Nišu Srbija će 24. marta obilježiti 20 godina od NATO agresije.
Vojska Srbije - Foto: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA
Vojska SrbijeFoto: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA

Za učešće na toj ceremoniji planirano je angažovanje oko 4.000 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a, nezvanično saznaje Tanjug u Ministarstvu odbrane.

Između ostalog, planirano je angažovanje 30 vazduhoplova, 50 tenkova i 10 borbenih vozila pešadije, a biće angažovano novo naoružanje domaće proizvodnje.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u utorak je potvrdio da će 24. marta u Nišu biti obilježena godišnjica bombardovanja na državnom nivou, uz moleban i vojnu paradu.

- Prošlo je 20 godina od NATO agresije na jednu suverenu zemlju, koja nije vođena samo bombama iz vazduha već je vođena gotovo svim sredstvima - političkim, medijskim. Mi ćemo se na dostojanstven način u večernjim satima tačno na godišnjicu u Nišu, koji je bio više puta razaran, obratiti građanima. To će biti državna manifestacija, uz moleban koji će prirediti patrijarh Irinej i arhijereji Srpske crkve - rekao je Vučić.

Dodao je da će pre toga biti organizovana vojna parada, gdje će građani moći da vide 1.500 obučenih specijalaca, opremljenih i odjevenih po najmodernijim standardima, osam do deset MIG-ova 29, 19 novih helikoptera.

- Srbija ozbiljno jača svoju bezbjednost, svoju sigurnost. To je temelj daljeg snaženja Srbije - rekao je Vučić i pozvao Nišlije, jug i jugoistok Srbije da dođu da vide svoju vojsku.