latinica  ћирилица
14/03/2019 |  08:39 | Autor: sputniknews.com

Poljoprivreda postala lokomotiva ruske ekonomije

U posljednjih nekoliko godina poljoprivredni sektor je u velikoj mjeri transformisan, a tom procesu su mnogo doprinijele međunarodne sankcije koje su uvedene protiv Rusije, što je rezultiralo time da je RF izbila na prvo mjesto po izvozu pšenice, izjavio je ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev.
Rusija: Urod pšenice (Foto: Kirill Kuhmarь/TASS) -
Rusija: Urod pšenice (Foto: Kirill Kuhmarь/TASS)

Pored toga, Rusija je postala jedna od vodećih zemalja u izvozu ribe i suncokretovog ulja, a polako ali sigurno izbija na vodeća mjesta u izvozu proizvoda od živine, mliječnih prerađevina, ali i slatkiša.

- Sa sigurnošću možemo reći da je Rusija povratila status agrarne zemlje. Ko bi još prije pet godina mogao da kaže da će izvoz agrarnih proizvoda prestići izvoz naoružanja? Međutim, to se dogodilo prošle godine. Ukupno su izvezeni proizvodi u vrijednosti od 25,9 milijardi dolara, što je porast od 20 odsto u odnosu na 2017. godinu - istakao je Patrušev.

On je dodao da je pred Rusijom sada ambiciozan cilj — da se izvoz do 2024. godine poveća na 45 milijardi dolara godišnje.

- Potencijal postoji, potrebni su mehanizmi državne pomoći i tehnologije, ali najbitnija je potražnja koja se osigurava visokim kvalitetom - zaključio je ruski ministar.