latinica  ћирилица
14/03/2019 |  09:57 | Autor: SRNA

Đurić: Toksična antisrpska klima na Kosmetu

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da i novi izvještaju američkog Stejt departmenta o ljudskim pravima u svijetu pokazuje da je na Kosmetu stvorena toksična antisrpska klima u kojoj se albanske političke stranke i njihovi predstavnici takmiče ko će biti gori prema Srbima.
Marko Đurić - Foto: RTRS
Marko ĐurićFoto: RTRS

- Čak je Stejt department registrovao kontinuirano nasilje nad Srbima na Kosmetu i oko 100 napada /za sedam meseci prošle godine/ na srpsku imovinu, fizičke napade i ugrožavanje njihove bezbjednosti - rekao je Đurić.

Govoreći o prištinskoj platformi za dijalog sa Beogradom, on je istakao da ona predstavlja "posljednji ekser u mrtvački kovčeg dijaloga Beograda i Prištine".

- Ovo je ubistvo dijaloga sa predumišljajem. Ovo je veoma ozbiljan napad na budućnost Srba i Albanaca. I to bez pretjerivanja - rekao je Đurić za Televiziju "Pink".

On smatra da Priština stvara atmosferu u kojoj izgleda kao da je pitanje trenutka kada će i fizički pokušati da nešto urade protiv Srba, čemu se, kako je naglasio, Srbija odlučno suprotstavlja.

- Јedini razlog zbog kojeg se albanski ekstremisti uzdržavaju da, kako oni smatraju, dovrše posao koji su započeli 17. marta 2004. godine, jeste to što znaju da danas u Srbiji postoji drugačija klima i spremnost da se zaštite državni i nacionalni interesi - rekao je Đurić.