latinica  ћирилица
14/03/2019 |  11:29 ⇒ 12:07 | Autor: RTRS

Galijašević za Insajder: Tvrdnja da su Hrvati naoružavali vehabije je neviđena glupost

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević kaže da su potpune izmišljotine i gluposti tvrdnje pojedinih medija prema kojima je hrvatska obavještajna služba, navodno, vrbovala pojedine pripadnike vehabijskog pokreta za prenošenje oružja u njihove zajednice kako bi na taj način diskreditovali BiH.
DŽevad Galijašević (foto: insajder.in) -
DŽevad Galijašević (foto: insajder.in)

Komentarišući za Insajder navode da su hrvatski obavještajci i diplomate pokušali najmanje dva puta da vrbuju vehabije za prenošenje oružja i eksploziva na području Zeničko-dobojskog kantona, Galijašević tvrdi da su se takvim stvarima, kako kaže, jedino služili i još uvijek služe obavještajne službe Saudijske Arabije i Turske.

- Јedino su Saudijci i Turci naoružavali i obučavali vehabije, a priča da su u tome učestvovali Hrvati, koji slijepo izvršavaju naređenja Zapada i štite njihove interese na ovom području je potpuna ludost. To su primitivne gluposti koje mogu jedino proći kod ludaka i fanatika, kod tog kvazipatriotskog "bosanskog sloja" koji jedino zna da galami po raznim portalima. Hrvatska obavještajna služba ovdje ništa ne radi bez čistog dogovora sa zapadnim obavještajnim službama. Hrvatski obavještajci ovdje jedino mogu da budu servis NATO i zapadnih obavještajnih službi i da za njih obavljaju određene poslove. Zašto bi oni naoružavali selefije i ugrožavali zapadne interese u BiH, njihove banke i preduzeća - pita Galijašević.

On, takođe, iznosi brojne optužbe na račun ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića koji je, podsjeća Insajder, potvrdio medijske navode o tome da je Hrvatska, preko pojedinih diplomata i obavještajaca, pokušala da naoružavanjem selefija nanese štetu međunarodnom ugledu BiH.

- Mektić je, zapravo, megafon Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH i to onog njenog AID-ovskog, otuđenog i paraobavještajnog dijela. Njegovo ponašanje je očigledno rezultat aktivnosti koju provodi Tužilaštvo BiH u odnosu na njega. Svašta je pričao, svašta je radio, a njegova djelatnost na ovom polju bila je katastrofalna. On je, zajedno sa obavještajnom strukturom AID-a u OBA, bio kišobran ispod koga su se skrivale vehabije i pod kojim je problem terorističke prijetnje u BiH guran pod tepih. Zato smo prije par godina imali ubistvo dvojice policajaca u Sarajevu, zato je zataškavan teroristički pohod suludog ubice Edina Gačića, zato se sa džihadistima i povratnicima sa sirijskog ratišta prave dogovori i pogodbe - tvrdi Galijašević.

Izvor: Insajeder.in