latinica  ћирилица
14/03/2019 |  13:08 ⇒ 13:54 | Autor: SRNA

Čović: Evropski put BiH zamagljen nesporazumima

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović rekao je danas u Neumu da vjeruje da hrvatski narod kao najmalobrojniji mora sa druga dva naroda u BiH tražiti rješenja i preuzeti na svoja leđa nošenje puta ka EU integracijama.

Čović je u obraćanju na skupu "Evropski ustav za BiH" poručio da će ovaj naučno-stručni skup ponuditi neka nova rješenja za BiH kako bi se ubrzao njen evropski put.

- On je zamagljen našim nesporazumima i međusobnim uvjeravanjima da BiH treba biti samo njihova, uvjerenjima da se možemo još dugo baviti sa sobom dok evropske integracije i svi drugi integracioni procesi prolazi pored nas. Četiri članice eks države su danas članice NATO-a ili su u završnoj fazi da to postanu - rekao je Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH.

On je dodao da su četiri članice bivše zajedničke države dio EU ili su na završetku otvaranja i zatvaranja nekih poglavlja na tom putu ka evropskim integracijama.

- Ostala nam je BiH, kako bismo mi rekli, kao preslika eksdržave u malom, sa jednakim iskušenjima i traženjima puta kako je očuvati, a opet, ako to stoji samo na leđima najmalobrojnijeg naroda, hrvatskog naroda kao konstitutivnog naroda u BiH, ako ne žele drugi čuti ono što mi govorimo i sa ovih govornica i sve vrijeme u traženju evropske budućnosti za BiH, neki misle teško ćemo uspjeti - rekao je Čović.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković rekao je da je Hrvatskoj BiH veoma važna i da je BiH prioritet u spoljnoj politici Hrvatske.

On je naglasio da je Hrvatska prijatelj sva tri konstitutivna naroda.

- To je ključ razumijevanja pozicije Hrvatske u svim našim odnosima prema BiH - rekao je Plenković.

On je istakao da je Hrvatska 2015. i 2016. uložila ogromne napore u podržavanju diplomatije BiH kako bi došlo do podnošenja zahtjeva za članstvo BiH u EU, te ocijenio da su evropski i transatlantski putevi pravi smjerovi razvoja, funkcionalnosti, ekonomskog napretka i dobrobiti za sve građane BiH.

- To se možda iz današnje perspektive čini rutinski, ali veoma dobro znam koliko je Hrvatskoj bilo teško i kompleksno da dođe u fazu da podnese svoj zahtjev za članstvo, da on bude dobro prihvaćen jer mnogi taj zahtjev, u okviru tadašnje EU s 15 članica, nisu oduševljeno prihvatali - naveo je Plenković.

On je dodao da je za BiH to bio još i kompleksniji posao s obzirom na to da je bilo onih koji su smatrali da još nije pravo vrijeme za podnošenje zahtjeva.

Govoreći o izgradnji pelješkog mosta, Plenković je naveo da će on rasteretiti Neum turističke gužve.

- To je dobar projekat koji će dati boljitak i Hrvatskoj i BiH. I samo da kažem da je visok 55, dok je onaj Šangaju 35 metara - naveo je Plenković.

Naučno-stručni skup s međunarodnim učestvovanjem "Evropski ustav za BiH" održava se danas i sutra održava u Neumu u organizaciji Sveučilišta u Mostaru i Rektorskog zbora Hrvatske pod visokim pokroviteljstvom HNS-a.

Organizatori skupa koji se održava u hotelu Grand u Neumu naveli su da će u fokusu biti pitanje ustavnih izmjena, te usklađivanje Ustava BiH s međunarodnim i domaćim vrijednostima i standardima kako bi se osigurao dalji nastavak puta BiH ka evroatlantskim integracijama.