latinica  ћирилица
14/03/2019 |  13:43 ⇒ 13:46 | Autor: dnevnik.ba

Plenković i Čović o navodima o povezanosti hrvatskih obavještajnih službi i vehabija

​​​​​​​Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković osvrnuli su se danas u Neumu na optužbe pojedinih medija da su obavještajci i visoke diplomate Hrvatske učestvovali u vrbovanju pripadnika selefijskog pokreta u BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona.
Dragan Čović i Andrej Plenković u Neumu - Foto: SRNA
Dragan Čović i Andrej Plenković u NeumuFoto: SRNA

Predsjednik hrvatske Vlade istakao je da se radi o vrlo kreativnoj insinuaciji i nonsensu koji oštro odbacuje kao premijer države koja se, kako je naveo, snažno bori protiv terorizma.

Dragan Čović pridružio se Plenkoviću u osudi objave ovakvih dezinformacija, te je otišao i korak dalje tvrdivši da "takve manipulacije nadilaze čak i onaj nivo komunikacije na koji smo navikli od takvih struktura."

Predsjednika HNS-a ne čudi što ovakve insinuacije idu preko institucija BiH, a smatra da ih kao takve ne bi trebalo ni komentarisati da samo dan prije u javnost nije izašao spin o izostanku osude višegradskog četničkog skupa.

Hrvatski politički predstavnici, naglasio je Čović, najoštrije osuđuju takve skupove, jednako kao i medijske dezinformacije koje imaju zadatak da skrenu pažnju javnosti sa bitnih tema. Istakao je zabrinutost zbog onih grupa  koje su infiltrirane u obavještajni sistem Bosne i Hercegovine i koje potiču stvaranje i plasiranje ovakvih spinova.