latinica  ћирилица
14/03/2019 |  13:52 ⇒ 16:10 | Autor: RTRS

Cvijanovićeva u Rumuniji na Evropskom samitu regija i gradova (FOTO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović boravi u posjeti Rumuniji, gdje učestvuje na Evropskom samitu regija i gradova, koji se održava u Bukureštu danas i sutra.

Osmi po redu, Evropski samit regija i gradova, koji se organizuje svake dvije godine, okuplja više od hiljadu političara i stručnjaka iz različitih oblasti iz cijele Evrope, koji će raspravljati o budućnosti Evropske unije, kao i o ulozi lokalnih i regionalnih vlasti u procesu donošenja odluka.

Uoči Samita, predsjednica Srpske sastala se sa predsjednikom Komiteta regija Evropske unije Karl-Hajncom Lambercom sa kojim je razgovaralao aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, te o mogućim programima i aktivnostima Komiteta regija EU u kontekstu pridruživanja BiH Evropskoj Uniji.

Cvijanovićeva je izrazila opredijeljenost institucija Republike Srpske evropskom putu, uz puno uvažavanje Dejtonskog sporazuma i ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, te naglasila da se sva pitanja vezana za proces evropskih integracija moraju rješavati uz poštovanje principa i pravila usaglašenog sistema koordinacije.

Na sastanku sa Lambercom, predsjednica Republike Srpske zatražila je od Komiteta regija EU podršku u procesu evropskih integracija Republike Srpske i BiH, saopšteno je iz Kabineta predsjednice.